Масларова: Хора, работили 35-40 години, ще получат 350-400 лв пенсия, а който не е работил 300 лева

Масларова: Хора работили 35-40 години ще получат 350-400 лв пенсия

Това което се прави в момента с пенсиите, е като социална помощ и не е справедливо спрямо хората с дълъг трудов стаж.

Преизчисляването на всички пенсии с новите осигурителни прагове е най-справедливият подход за актуализиране на пенсиите според бившия социален министър Емилия Масларова. Тя коментира пред BTV последните предложения за повишаване на пенсиите, предложени от управляващите.

Масларова, социален министър в три кабинета – на Димитър Попов, Андрей Луканов и Сергей Станишев, коментира предложението от следващата година минималната пенсия да стане 300 лв., а 1440 лв. – максималната.

Според нея изкуственото увеличаване на минималната пенсия сблъсква хората и обижда хората с дългогодишен трудов стаж.

„Трябва да извадим всички социални плащания от пенсионната система. Това, което правим с минималната пенсия сега, е социално плащане. Тоест, ти имаш принос в системата със 160 лв. – това трябва да получиш от тази система“, коментира още тя.

Бившият социален министър уточни, че в момента се работи на парче, по политически причини.

Тя беше категорична, че бонусът от 50 лв. за всички пенсионери също не е справедлив.

„Това са над 1 млрд. лв. Трябва да се оценява – на кого да дадеш. Това е помощ, нека не бъркаме пенсионната система, колкото повече пипаме в нея, толкова повече демотивираме младите хора. Казват си, че няма смисъл да се осигуряват на максималния праг“, заяви бившият социален министър.

По думите ѝ е крайно несправедливо максималният осигурителен праг да не се повишава, както се предлага за догодина.

„Администрирането на нещата по политически причини е несправедливо. Няма нищо лошо минималната пенсия да стане и 500 лв., и 1000 лв., но тогава когато другите пенсии се придвижат нагоре с аналогичния процент. Защото в противен случай хора, работили 35-40 години, ще получат 350-400 лв., а хора, които нямат почти никакъв принос в осигурителната система – 300 лева. Това демотивира“, посочи Масларова.

Проблемите на държавата не бива да се решават през пенсионната система, посочи още тя. Устойчивост, адекватност и сигурност са принципи в пенсионната система, които са важни, заяви Масларова.

Относно предложението за детските надбавки за всички без подоходен критерии Масларова каза, че е по-добре този ресурс да се разпредели като услуги.