Мика Зайкова за инфлацията: Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става

Мика Зайкова за инфлацията: Не се бойте българи. Няма да е все така – и по-зле ще става

„Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става“. Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова.

Според бизнесмена Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата цена на промишления тук. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество.

„Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо и обусловиха голяма част от инфлацията у нас“, каза в студиото на Нова телевизия Лидия Шулева, която е бивш министър на икономиката и на труда и социалната политика.

Икономистът Стоян Панчев смята, че голяма част от инфлацията е създадена от големите централните банки по света и трябва да бъде ограничена там.

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна. По думите им мярка за намаляване на ДДС на тези стоки, както и на лекарствата, би облагодетелствало единствено търговците, но не и потребителите.

Поскъпването на цените все повече намалява покупателната способност на домакинствата. Собственици на магазини пък обясняват, че сменят цените почти ежедневно. Колко излиза седмичното пазаруване и как се е променило за месец – примерът е от Шумен.

Магдалена Стоянова е учител. Седмично за храна за нея и дъщеря й харчи около 100 лева. От месец насам забелязва новите цени в магазините.

„Със сигурност има разлика. Ако преди съм излизала горе-долу с пълна кошница или количка от хипермаркет, сега излизам с 4-5 продукта основни“, разказва майката.

Най-често пазарува от големи супермаркети, където има промоции. От по-малките магазини си купува допълнително продукти, ако свършат. Като захар.

„Определено трябва много разумно да се прави списъкът на покупките ежеседмичните – да се преценява от какво трябва да се лиши, кое е по-важното да се закупи и да се следят промоциите“, смята Магдалена.

Увеличението в цените е шокиращо и за продавачите.

„Три работи докато си вземеш – то е 10 лева вече. Нищо не вземаш – 10 лева. Почти всичко вече е нагоре, няма нищо ниско. Днеска пак е с нови цени е всичко. Кренвиршите станаха 11 лева, бяха около 9 някъде. Гледат, което е по-евтино и си позволяват по нещо по малко. Даже сиренце си вземат по 100-200 грама вече – за деня да си изкарат. На следващия ден – пак“, разказва Нурхан Мустафов, който е собственик на хранителен магазин.