Министър Минеков: Докато си министър има много начини да станеш милионер за един месец

Министър Минеков: Докато си министър има много начини да станеш милионер за един месец

Министърът на културата бе гост в предаването „ЕвроДикоФ“ по телевизия Евроком:

„Има нещо хубаво. Повечето не е особено приятно, най-вече като престой“. Така служебният министър на културата проф. Велислав Минеков описа преживяването да си министър на културата след правителства на ГЕРБ.

„Бавно започнах да се превръщам в бюро „Жалби“. Хората имат право на тези оплаквания. Особено много са жалбите за забавени преписки за паметници на културата. Но няма как да е друго, защото от години Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) е съсипван“, добави министър Минеков.

Той обясни, че докато си министър има много начини да станеш милионер за един месец.

Проф. Велислав Минеков коментира и прословутото Ларго в София и по-конкретно позицията на ОЛАФ, които смятат, че има извършени престъпления при усвояването на средства за въпросния кич: Нещата са ясни. Там нарушенията не знам защо за някои хора са неочаквани. Аз очаквах на протестите срещу това капище. Въпреки всичко те победиха и излетяха европейските милиони в една софийска бутафория. Това беше една от най-скъпите бутафории. Парите бяха усвоени майсторски, но този път от ОЛАФ не бяха слепи. ОЛАФ иска да върнем 4,5 млн. евро заради ремонта на Ларгото и действията на бившия министър Боил Банов“.

„Калището е невероятно. Аз не мога да повярвам на очите си за това, което откриваме. Във вторник ще дадем пресконференция. Нещата, които са правени с евросредства, аз ще ги дам на Лаура Кьовеши“, заяви министърът относно това, което се е случвало в и с участието на Министерството на културата.

Служебният министър на културата изреди няколко музея – един от които този за социалистическото изкуство, които са в трагично състояние.

Относно лидера на ГЕРБ Бойко Борисов проф. Минеков посочи, че е успял да избяга от неудобните въпроси по време на един от брифингите на партията.