Мира Радева: Борисов може лесно да се върне на бял кон

Мира Радева: Борисов може лесно да се върне на бял кон

Бойко Борисов дотегна – не сме имали толкова дълго управлявал премиер. Само че всичките му критици сега са в неговите обувки – ще видим ще успеят ли да се задържат 10 години. Това постижение е огромно дори в световен мащаб.

И единственият начин за уравновесяване на властите, който демокрацията е измислила, са изборите и смяната на властта.

Това казва в интервю пред Марица доц. Мира Радева – един от най-известните български социолози.

„И ако някой се задържа толкова дълго, това не е случайно, а заради някакви специфични качества, които са много редки. Не защитавам Борисов в никакъв случай, просто такава е логиката на политическия процес.

Вероятно на голяма част от хората им омръзна да ги управлява Борисов, затова сега ще се насладят на размествания на пластовете, на битки, на нови съюзи, на нови разпади на съюзи, на неустойчивост. Като човек, който има понятие от частен бизнес, знам, че това не стимулира икономиката.

Както каза наскоро д-р Петър Москов – веднъж изчегъртвахме Виденов, после изчегъртвахме Костов, после царя, сега изчегъртваме Борисов. Идеята, че тръгваме винаги от нула, че винаги ще построим някакъв идеал, е нелепа и лишена от реализъм.

Резултатите на изборите зависят от това каква кампания ще води ГЕРБ. Дотук Бойко Борисов допусна груби грешки, може би за пръв път в кариерата си – с истерията около ковид, а и с прекомерните хвалби. Хората не обичат управляващите много да се хвалят. Ние сме си страна на андрешковци, на дребните собственици, които не са склонни да признаят когото и да било.

В този смисъл по-скромният профил може да бъде от полза. Неслучайно напоследък Борисов е много обран, не се изказва много. Очевидно си е дал сметка, че многото думи работят срещу него. Ако направят по-скромна кампания, е много възможно най-малкото да си задържат първото място.

Тук е много важна верността на избирателите на ГЕРБ – каква част от тях ще се разочароват и ще отидат към други партии, каква част ще се разочароват от новите играчи и ще се върнат обратно. От огромно значение ще бъде кампанията на ГЕРБ. С лозунга „Този е корумпиран, трябва да се изчегърта!” много често избирателите се сплотяват. Това например се случи на третия кметски мандат на Стефан Софиянски.

За „Има такъв народ“:

От една страна – те показаха някаква сила, което безспорно играе за тях. От друга страна обаче, тая сила се оказа непроизводителна – не направиха кабинет, не показаха способност да формират управление, нито отговориха на очакванията на хората за промени в избирателната система. А това не играе в тяхна полза.

Този път „Има такъв народ“ ще бъдат притиснати двойно. Веднъж те ще се бият с ГЕРБ за първото място, втори път ще се бият и с БСП за второто място.

А определено новата лява коалиция ще изтегли БСП нагоре. За първи път ход в правилна посока от страна на Нинова – тя досега само ги люспеше. Винаги от обединението се печели, а не от разделяне.

Имам усещането, че това да не бъде съставен кабинет в 45-ия парламент, е резултат от предварително подготвена мръсна игра.

Хората от фронта анти ГЕРБ искат да разкостят ГЕРБ и това правят в момента. Но не си дават сметка, че българинът много обича да съжалява и почне ли да те съжалява, това те изстрелва нагоре.

И не е ясно с този опит за очерняне дали няма да върнат ГЕРБ на бял кон. Особено ако втори път, и след изборите на 11 юли, не направят кабинет. Това хората няма да им простят – българинът обича стабилно управление, да му е кротичко“, казва Радева.