Младежи раздадоха над 1 тон храни на бедни семейства

Младежи раздадоха над 1 тон храни на бедни семейства

Младежи раздадоха над 1 тон хранителни продукти на 88 социално слаби семейства в Дупнишко.

Кампанията „Купи и дари“ на младежите от Ротаракт клуб – Дупница, подкани хората от града да заделят част от своите покупки или да закупят нещо допълнително, което да оставят в кошниците, брандирани с логото на каузата. Целта на кампанията бе да се съберат хранителни продукти и санитарни материали от първа необходимост.

Кампанията първоначално се проведе в рамките на една седмица от 13 до 20 декември 2021 г., но след това бе удължена до началото на януари 2022 г.

„Резултатите са 1 тон хранителни продукти и 88 подкрепени семейства от Община Дупница! Два дни преди Бъдни вечер младежите сортираха продуктите и ги разпределиха в равностойни пакети за всички избрани домакинства.

На 23 декември лично посетиха всички адреси и оставиха пакетите, включващи хранителни продукти и санитарни материали от първа необходимост. Във всеки пакети имаше и коледна играчка, ръчно изработена от младежите, посещаващи Центъра за обществена подкрепа в град Дупница.

Повечето подкрепени домакинства се състояха от самотни възрастни хора“, обявиха от инициаторите на кампанията. Младежите освен че ги зарадваха с даренията, те отделиха време да си поговорят с тях и да чуят личните им истории.

След Коледните празници младежите взеха решение да удължат кампанията до януари 2022 година. Събраните продукти от втория етап на кампанията бяха дарени на 38 ветерани от войните и военноинвалиди към Читалище “Генерал Георги Тодоров-2011” и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Дупница.

Следващите планирана инициатива е “С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”, която ще се проведе на 8 март 2022 г. на площад “Свобода” в Дупница. Инициативата е насочена към подкрепа на двойка от града за инвитро процедура. През месец май стартира и „Бира за смет“, по време на която ще се почистят замърсени градски площи, обявиха още младежите от Дупнишко.

Кампанията “Купи и Дари” е една от най-мащабните в Дупница и се провежда всяка зима от 2016 година насам. Идеята на младежите е тя да стане традиция и да се предава от поколение на поколение в помощ на социално слаби и крайно нуждаещи се.

Източник: monitor.bg