Момиче с рак на черния дроб посочи първите симптоми на болестта

Момиче с рак на черния дроб посочи първите симптоми на болестта

На 17 години младата британка Бет Уорли започва да забелязва резки промени в настроението и емоции, които не може да овладее. Тези промени били симптом на рак, който диагностицират година по-късно.

Историята на Бет Уорли, жителка на Bedworth във Уорикшир, беше публикувана от The Daily Mail.

Момичето било само на 17 години, когато започнало да изпитва пристъпи на гняв и промени в настроението. Промяната на настроението и силните емоционални реакции, както агресия, така и плач, можели да бъдат предизвикани от най-прости неща – например предмет, паднал на пода.

В същото време, ако момичето било недоволно от нещо, недоволството му придобивало хипертрофирана форма: приливът на адреналин предизвиквал треска и задух, учестен пулс. Понякога Бет сякаш щяла да припадне от нерви.

„Не можех да контролирам емоциите си. В един миг полудявах и в следващия момент вече започвах да ридая. Мама каза, че поведението ми прилича на тръшкането на малките деца ”, каза тя.

В допълнение към емоционалната „люлка“, младата Уорли изпитвала и коремна болка, поради която е диагностицирана със синдром на раздразненото черво.

На 18-годишна възраст, след друг преглед, Бет чула от лекарите, че има рак – параганглиом, при който туморите растат в нервните клетки и могат да се развият на различни места.

Такива тумори обикновено растат бавно и често са доброкачествени. Но понякога могат да бъдат опасни, както се случило с младата британка. При Бет параганглиомът предизвикал нарушение в производството на хормони, което провокирало отделянето на адреналин заедно с недостатъчната емоционалност.

Преди няколко месеца момичето претърпяло операция за отстраняване на тумора от черния дроб и съседните жлези в болницата „Кралица Елизабет“ в Бирмингам.

„Отне ми няколко месеца, за да се възстановя след операцията, лекарите дори предложиха да напусна университета. Но аз отказах, върнах се в училище и дори успях да издържа шофьорския изпит “, каза Бет Уорли.