img
Home / България / Наш историк: Путин не ни е виновен, ние насаждаме грешната теза, че кирилицата е създадена в Македония

Наш историк: Путин не ни е виновен, ние насаждаме грешната теза, че кирилицата е създадена в Македония

/
/
/
602 Views

Проф. Георги Атанасов е един от най-изтъкнатите съвременни български историци. В момента е завеждащ на отдел „Археология“ на Регионалния исторически музей  в Силистра.

В профила си във фейсбук внася една яснота относно мястото, където е възникнала кирилицата, а именно, че тя е създадена в Североизточна България, в земите около Плиска и Преслав, а не в териториите на днешна Македония.

„Да не гледаме сламката в окото на ближния, а да не виждаме гредата в нашето! Вече 5 поколения български историци пишат, че кирилицата е създадена от Св. Климент Охридски в Охрид или близкия регион, което географски е в Македония. От един век насам който и да е учебник по история да отворите , енциклопедия, академичните истории и пр. и пр. все това ще прочетете.

От поне 7 години в научни публикации, включително във Фейсбук, се опитвам да обясня, че кирилицата е създадена от Климент, Наум и Константин Преславски в манастирите около Плиска и Преслав, че Климент отива по-късно в Македония от приетата от нас дата, че в Македония не е открит нито един глаголически и кирило-глаголически надпис.

Същевременно в С/И България те се десетки в Плиска, Преслав, Мурфатлар, Равна, Крепча, Цар Асен и пр. – сигурна индикация, че тук започва постепенното преминаване от глаголица на кирилица! Прочее, на нас, а не на Путин да се сърдим!

Ние насаждаме грешната теза, че кирилицата е създадена в Македония!“

Какво мислиш?
Оцени новината
[Общо: 1 Average: 5]
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *