Наши работници в известен завод до Пловдив: Трохи, 800 лева заплата, а на чужденците…

Наши работници в известен завод до Пловдив: Трохи 800 лева заплата а на чужденците…

Работници от бившия завод „Осрам“, сега „Санмина България“ ЕООД, стачкуват заради ниско заплащане, сигнализират те в редакцията на Plovdiv24. bg. Хората  настояват да им бъде повишено възнаграждението с 10%.

„Поради лошия имидж на фирмата и честото назначаване и уволняване на персонал, както и липсата на интерес към работата на българи, се назначават молдовци и украинци на временна заетост.  Те обаче работят на много по-добри условия от старите работници със стаж над 3 години“, пише още в сигнала.

По думите на служители от фирмата новите чуждестранни работници получават по 1100 лева нетна заплата + платена квартира от фирмата и част от разходите за битовите нужди. А в същото време българските работници получават „трохи“!

„Кой допусна да се подиграват с труда ни? До момента се работи на две смени, като се очаква скоро да се мине на трисменен режим на работа. Срещу всичко това българите получаваме смешните 30 лева от ваучери за храна, като нетното ни заплащане е около 800 лева“.

От синдикатите „Подкрепа“ и КНСБ твърдят, че са се опитали да изградят структури в това предприятие, но засега нямат такива. Въпреки това, до единия синдикат е стигнала информация за подобни проблеми, но няма как да бъде проверено това.

Колкото и странно да е, Фирма „Санмина България“ ЕООД все още няма български сайт с форми за контакт, установи наша проверка. Седалището на компанията се намира в село Труд. По повод липсата на официална страница с контакти за връзка с работодателите Атанас Кръстев от синдикат „Подкрепа“ заяви, че за съжаление има такива измежду работодателите, които създават пречки да се комуникира с тях.

За тази фирма специално той е реагирал преди време, когато имаше проблем със заразената вода и работници. Тогава от ръководството от София са дошли представители и са се срещнали с тогавашния областен управител, за да бъде обсъден проблемът, припомни Кръстев.

Новият собственик на „Осрам“ – американската компания „Санмина“ обеща да увеличи производството в завода край Пловдив. В предприятието работят малко над 800 души, като договорите им трябваше да бъдат запазени от новия собственик. Пловдивското предприятие започна производство през 2017 г. след вложение от 25 млн. евро.