img
Home / Здраве / Немски лекари обясниха как да спасим човек от внезапна сърдечна смърт

Немски лекари обясниха как да спасим човек от внезапна сърдечна смърт

/
/
/
559 Views

Внезапната сърдечна смърт обикновено е усложнение на продължително сърдечно-съдово заболяване.

Най-уязвими са хората, които страдат от подобен проблем, но не са наясно с опасностите от него.

Внезапно сърцето на човек спира да бие, кръвното налягане пада до нула, в главата се появява усещане за празнота и се губи съзнание. След две до три минути дишането спира, смъртта настъпва след около десет минути.

Приблизително такъв е сценарият на внезапна сърдечна смърт – драматичният край на човешкия живот, който изглежда случаен, но в повечето случаи е логичен резултат от нарушенията, възникващи в организма.

Дитрих Андресен, председател на Съвета на германската кардиологична фондация, коментира, че внезапната сърдечна смърт в никакъв случай не е фатално събитие, което не може да бъде предотвратено.

„Внезапната сърдечна смърт обикновено е усложнение на дългогодишно сърдечно-съдово заболяване“, казва немски кардиолог.

Аутопсия на хора, починали от внезапна сърдечна смърт, показа, че 75 процента имат коронарна болест на сърцето. Това заболяване често се появява в резултат на други хронични отклонения, като високо кръвно налягане и висок холестерол, диабет и нарушения в липидния метаболизъм.

Коронарната болест на сърцето най-често се развива след 40-годишна възраст. Това заболяване води до образуване на белези на сърдечния мускул, допринася за развитието на сърдечна аритмия, сърдечна недостатъчност.

В допълнение, вродените сърдечни дефекти, генетичните мутации, инфекциите могат да стоят зад нарушенията в работата на сърцето, което да доведе до фатални последици и смърт.

Зад внезапната сърдечна смърт при хора на възраст под 40 години често се крие възпаление на сърдечния мускул, провокирано от инфекция, бактериална или вирусна. Друга често срещана причина за сърдечна смърт в млада възраст е употребата на наркотици.

Как да избягаме от внезапната сърдечна смърт?

Важно е своевременно да се открият сърдечните проблеми у човек. Затова лекарите препоръчват мъжете и жените над 40 години редовно да се подлагат на прегледи.

Определени симптоми могат да са предвестник на сърдечен арест. Винаги обръщайте внимание на следните явления:

Болка в гърдите
Недостиг на въздух
Сърцебиене
Виене на свят
Спадане на кръвното
Дезориентация.

Как да спасим човек при спешни случаи?

Ако в близост до вас човек получи сърдечен арест, основното е да се реагира бързо, тъй като в рамките на няколко минути настъпва необратимо увреждане на органите без лечение.

Немски учени препоръчват следните стъпки при първа помощ:

Проверете дали човекът е в съзнание. Попитайте го за име и какво се е случило.
Проверете дишането.
Обадете се на линейка.
Направете масаж на гърдите:

Пострадалият трябва да лежи на твърда повърхност. Застанете на колене до човека, поставете едната ръка в центъра на гърдите му, а другата над нея и натиснете гръдната кост на около пет до шест сантиметра в посока на гръбначния стълб.

Правете такива резки движения от около 100 до 120 пъти в минута (след което направете кратка пауза).

Сърдечният масаж създава кръвообращение и транспортира кръв с кислород до мозъка, като по този начин предотвратява смъртта на хиляди мозъчни клетки./ Zdrave.to

Какво мислиш?
Оцени новината
[Общо: 1 Average: 5]
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *