Нова версия! Ваксините са виновни за делта мутациите на коронавируса?

Нова версия! Ваксините са виновни за делта мутациите на коронавируса?

Във Великобритания инфекциите с коронавирус растат, а две трети от населението са ваксинирани. И в други страни има покачване. Дали Делта мутацията не се разпространява тъкмо заради ваксините?

От „Дойче Веле“ провериха фактите.

Когато вирусът мутира така, че антителата, които са били ефективни срещу първоначалния му вариант, вече действат по-ограничено срещу новите варианти, става дума за „Escape“-мутации, които са в състояние да заобиколят имунната система. Затова хора, които са имунизирани или прекарали Ковид-19, могат да се заразят отново и дори да се разболеят.

Създават ли ваксините вирусни мутации?

„Вирусните мутации се създават не от ваксинираните хора, а от неваксинираните“, казва вирусологът Фридеман Вебер от университета в Гийсен. Особено в страните, в които се заразяват много хора, възникват нови варианти, пояснява той.

Експерти като Георг Беренс, професор от клиниката по ревматология и имунология в Хановер, твърдят обаче, че е теоретично възможно „ваксините да упражняват имунологичен натиск над вируса, който го принуждава да търси изход чрез нова мутация“.

В момента ситуацията е такава, че зарази има най-вече в страни с не напълно ваксинирано население. Там вирусът среща ваксинирани, но и достатъчно хора, които не са имунизирани. „Точно такава ситуация е удобна за вируса“, казва Беренс. Така се появяват нови мутации, защото на вируса е дадена възможност „да се упражнява“.

„Ако ваксините увеличаваха значително вероятността за възникване на нови мутации, щяхме да наблюдаваме най-голям брой такива варианти в страни като Израел или Великобритания, където голямата част от населението е ваксинирано. Това обаче не се потвърждава в действителност – мутациите се появяват в страни, където няма висок дял имунизирани хора, а хората живеят натясно или са само отчасти имунизирани“, казва Пеги Ризе, експертка от Центъра за изследване на инфекциите „Хелмхолц“.

Друга, макар и много рядка опасност от създаване на мутация възниква, когато човек се е заразил с вируса два дни преди ваксинацията, без да го знае – в този случай вирусът може да мутира. „Тази вероятност е много рядка, но все пак възможна“, казва проф. Георг Беренс.

В редки случаи ваксините могат да стимулират създаването на мутации и тяхното разпространение. Счита се обаче, че е крайно невероятно Делта мутацията да е била предизвикана именно от ваксини. Защо е така? Делта мутацията бе регистрирана за пръв път през октомври 2020 в индийския щат Махаращра. А първата имунизация срещу коронавирус в Индия бе направена чак през януари 2021.

Делта мутацията се отличава с по-голяма прилепчивост, както и с това, че успешно заобикаля имунната защита. „Тази мутация намалява ефективността на антителата, поради което затруднява имунната система да я разпознае“, казва проф. Беренс. „Но Делта все пак не е истински „Escape“- вариант, защото тя не успява да заобиколи изцяло имунната защита от ваксините, превръщайки ги в безполезни. Тъкмо обратното“, казва експертката Пеги Ризе. Резултати от изследвания сочат, че Делта мутацията е принципно по-резистентна срещу ваксините, но пълната (двойна) ваксинация все пак дава солидна защита и срещу този вирусен вариант.

Има ли риск от по-опасни мутации?

Мутациите възникват случайно. „Нови варианти ще се появяват още доста време“, казва вирусологът Вебер. Чак когато по-голямата част от населението е ваксинирана изцяло, няма да има нови мутации. Твърде малко вероятно е, според него, ваксините внезапно да се окажат изобщо без ефект.

Най-добрата защита е пълната ваксинация, подчертава и Пеги Ризе. Тя добавя, че коронавирусът мутира по-често от вируса на морбили, но пък по-рядко от грипния вирус. С други думи, той не е нито прекалено бавно, нито прекалено бързо мутиращ.

Източник: Блиц