Новият бизнес: Мръзнеш 8 часа на опашка и печелиш сигурни 300 лева

Новият бизнес: Мръзнеш 8 часа на опашка и печелиш сигурни 300 лева

Макар в традиционните ни ценности търговията и финансите да не заемат водещо място, то голяма част от нашенците бързо усещат къде има възможност за врътка.

По 4000 лева печелят търговци нумизмати от някои от последните възпоменателни монети, емитирани от БНБ. Любителите пък могат да си докарат по 300 лева след 8-12 часа редене на опашки. Това каза нумизматът Калоян Борисов, цитиран от “Телеграф“.

По думите му от края на миналата година интересът към възпоменателните монети скочи изключително много.

От БНБ също отчитат повишаване на интереса. Ниските или отрицателните лихви по депозити, държавни ценни книжа и търговски облигации стимулират хората да търсят алтернативи за своите спестявания, както и възможности за реализиране на доход, коментираха от Централната банка.

От БНБ отчитат, че все повече млади хора се интересуват от юбилейните монети. “Не бива да се забравя и че възпоменателните монети са предмет на колекциониране от страна на нумизматите в страната и съответно интересът към конкретна монета зависи не само от отбелязваната личност или събитие, но и от субективните преценки, интересите и личните предпочитания на всеки купувач или колекционер.

Същевременно глобалните изследвания показват, че колекционерският пазар на възпоменателни монети се свива, което прави трудно да се оцени в каква степен повишеното търсене е временно и водено от инвестиционни/спекулативни мотиви и в каква степен от нумизматични/колекционерски мотиви“, отбелязват от БНБ.