img
Home / За дома / Новият световен хит: Куполни къщи, построени за 2 часа, издържат цели 300 години, а струват само до 4000 лева

Новият световен хит: Куполни къщи, построени за 2 часа, издържат цели 300 години, а струват само до 4000 лева

/
/
/
936 Views

Днешният забързан начин на живот диктува условията и кара всеки да се адаптира.

Много архитекти, опитвайки се да отговорят на новите изисквания, търсят начини за по-евтино и по-бързо изграждане на жилища, но при това с не по-малко качество. В Япония строят къщи само за 2 часа. И могат да издържат поне 300 години.

Японската компания “Japan Dome House” се занимава със строителството на куполни домове от пяна. Интересът към тях се увеличил след земетресението в Кумамото през април 2016 г. с магнитуд 7 по скалата на Рихтер.

Тогава много сгради се срутиха, хиляди хора останаха без дом. Прави впечатление, че курортът “Aso Farm Land”, състоящ се от 480 къщи, построени от полистирол, остана невредим.

Такива жилища имат редица предимства, основното от които е скоростта на тяхното изграждане. Изграждането на една такава куполна къща отнема само 2 часа! Пеноблокове се обработват с огнеупорен разтвор, а след това от тях се прави конструкцията на къщата. След това е необходимо да се изрежат отвори за прозорците и вратите.

В заключение получената структура се покрива със слой замазка. Формата на купола също е избрана с причина. Изследователи и учени твърдят, че къщите под формата на полукълбо перфектно издържат на земетресения.

Производителите твърдят, че експлоатационният живот на такава къща е най-малко 300 години. Да, и струва само 2000 американски долара.

Какво мислиш?
Оцени новината
[Общо: 1 Average: 5]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *