img
Home / България / От 1 януари огромна промяна за всички шофьори

От 1 януари огромна промяна за всички шофьори

/
/
/
985 Views

Голяма промяна очаква шофьорите от новата година.

От 1 януари 2022 година служители на “Охранителна полиция” ще имат право да осъществяват контрол на пътя. Досега пътните проверки бяха приоритет на служителите на “Пътна полиция”.

Преди няколко дни обаче в областните дирекции е получена заповед на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, в която има указания за разширяване на кръга служители, кoито ще могат да извършват проверки на пътя.

През 2014 година след серия корупционни скандали, МВР предприе мерки за борба с корупцията, припомня traficnews.bg. Вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че вече само служители на „Пътна полиция” ще могат да спират шофьорите.

Основната цел на направените промени бе да се ограничи до минимум прекият контакт между служителите, осъществяващи пътен контрол, и водачите. Бяха въведени т. нар. боди камери, които записваха всички действия на проверяващите и проверяваните водачи.

Тогава също бе въведено изискване спирането на автомобили за проверка за Закона за движение по пътищата до става само от пътни полицаи, на предварително оповестени места, на които има най-малко два патрулни автомобила, като действията на полицаите се заснемат с видеокамера. На по-късен етап предварителното оповестяване отпадна.

Как промените ще се отразят на пътната обстановка и дали това ще доведе до намаляване на нарушенията на водачите, предстои да разберем. В оставащите дни до Нова година, служителите от Охранителна полиция ще трябва да бъдат обучени да борaвят с актуалната нормативна база.

От 23 декември обаче влизат и редица изменения в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), които бяха приети от Народното събрание още през 2020 г. Това вероятно допълнително ще затрудни служителите. Съдебната практика показва, че голям процент от издадените наказателни постановления се отменят от съда, заради грешки при съставянето им.

Проверяващите полицаи трябва да бъдат оборудвани с камери, записващи устрoйства, безжични микрофони, а патрулните автомобили трябва да бъдат снабдени с GPS-и интернет.

Какво мислиш?
Оцени новината
[Общо: 1 Average: 5]
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *