Пълен обрат с времето и мощен циклон

Пълен обрат с времето и мощен циклон

Любителите метеоролози от Метео Балканс засякоха мощен циклон.

Те обявиха, че с него се връща зимата в България с пълна сила

Той може да предизвика нова дъждовна и снежна обстановка в понеделник и вторник

Очертаваща се класическа зимна обстановка прогнозират глобалните модели за началото на следващата седмица, предаде Метео Балканс.

Според последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 7  и 8 февруари ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. Това сочат и най-новите данни на глобалния и регионалния модел на MeteoBalkans.

Минималните температури в понеделник все още сравнително високи за сезона, но ще бъде ветровито. Очакваните минимални температури ще са между минус 4 до плюс 5°С. Най-студено отново ще е в котловините в Западна България и планинските райони.

Около обяд в понеделник от северозапад на югоизток облачността да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд, които до вечерта в Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще премине в сняг. Не е изключено  при преминаването на студения атмосферен фронт валежите да са съпроводени и от гръмотевици в Северозападна и Южна България. Максималните температури в понеделник обаче все още ще са високи и ще достигат до 9-13° С.

Синоптичната обстановка през нощта в понеделник срещу вторник в Югоизточна България ще се влошава. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите ще са и от сняг. Не са изключени и виелици.