Погачата за Бъдни вечер на Манчев и Шишков – рецептата, която всеки дом заслужава

Погачата за Бъдни вечер на Манчев и Шишков – рецептата която всеки дом заслужава

Обредният хляб за Бъдни вечер е традиция, която всяко семейство спазва. В различните краища на страната царуват различни обичаи – някъде питката е содена и постна, другаде – богата и красиво оплетена.

Най-възрастният в семейството раздава комати от питата, а всички очакват да разберат къде е скрита парaта.

Първото парче е за Богородица, следващото – посветено на дома, а после получават всички малки и големи в семейството. Да разчупим питата е традиция, която свързваме с детството си и която пренасяме в зрелостта си с най-топла обич.

Хлябът е в основата на всяка семейна традиция в българската история. Още в древността пшеницата и просото са се считали за свещени и са били поднасяни и като дар, и като жертва.

През вековете пътешественици, прекосяващи нашите земи, са оставали изумени от начините, по които тук приготвяме хляба. Чужденците от древни времена разказват за нашенската баница, веднъж попаднали край жаркото домашно огнище на българина.

Това научихме от книгата „Любимо от родната кухня“, която шеф Манчев и шеф Шишков съставиха под стряхата на „Лидл България“. Кулинарното издание е красив алманах на най-свидните ни български рецепти, пресъздадени от двамата кулинари по един вдъхновяващ съвременен начин. Бележките на етнолога Мария Маркова, която под всяка от 55-те рецепти разказва за техния произход и историята на продуктите им, са безценен пътеводител сред корените на родната кухня.

Избрахме да ви почерпим с една от най-благоуханните рецепти от книгата. Дори да не я приготвите за Бъдни вечер, тя е толкова лесна и вкусна, че би превърнала всяка друга вечер у дома ви в празник. Ето как се приготвя Погача за Бъдни вечер по рецепта на Манчев и Шишков:

Погача за Бъдни вечер от Северна България

Необходими продукти:

1 кг брашно
3 яйца
2 жълтъка
3 с.л. кисело мляко
100 мл прясно мляко
2 пакетчета суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
50 г краве масло
150-200 мл топла вода

Начин на приготвяне:

Затопляме прясното мляко и разтваряме маята в него. Пресяваме брашното и правим кладенче, в което слагаме трите яйца, киселото мляко, маята, солта, захарта, олиото и около 150 – 200 мл топла вода. Замесваме меко тесто.

Разделяме на три равни части и ги оформяме на топки. Намазваме ги с олио и ги поставяме в отделни купи да втасат на топло поне 25 – 30 минути, покрити с памучна кърпа. С още малко брашно премесваме трите втасали топки поотделно.

Разточваме всяка от тях в елипсовидна форма с дебелина 0,5 см. Намазваме първата част с разтопено масло, върху нея поставяме втората, отново намазваме с разтопено масло и поставяме третата.

Режем през средата и навиваме на руло.

Нарязваме на парчета с дебелина 5 см и ги нареждаме изправени в тавата под формата на розички. Отгоре намазваме с разбитите жълтъци и оставяме да втасва още 20 минути. Печем на 180 градуса за половин час до златиста коричка.

Готовата погача напръскваме с вода и покриваме с кърпа. Сервираме с масло и шарена сол или с мед.