Поверия, свързани с трапезата на Бъдни вечер

Поверия свързани с трапезата на Бъдни вечер

На Бъдни вечер ястията на трапезата трябва да са девет – колкото месеца трае бременността на жената.

В някои краища на страната държат гозбите да са дванадесет – колкото са месеците в годината, а други седем – като броя на дните в седмицата. Но най- разпространено е вярването, че броят на ястията трябва да е нечетен.

Подреждането на празничната маса е свързано и с определена символика. Ето и най-важните храни, които трябва да има на масата, като символ на всичко, което ни предстои и искаме да ни се случи:

Пчелен мед – за да ви е сладък живота

Лук – за много имоти. Изберете голяма хубава глава лук с повече люспи. Те символизират богатството

Чесън – пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки

Жито – най-важната храна на българина, като символ, че няма да останем гладни пред предстоящата година

Ядки – семки тиквени, слънчогледови, бадеми, орехи, лешници, фъстъци – ядките са символ на плодородието. По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности

Плодове – всякакви плодове. Добре е да има ябълки. Плодовете са символ на богатство

Червено вино – символ на безсмъртието и дълголетието

Торбичка с монети (кесия с пари) – символ на богатство и финансови успехи

Подходяща украса са елховите клонки, шишарки, пуканки, дрянови клонки, вълна и всичко от естествени материали. Елховите клонки са символ на възраждащата се природа. Дрянът се слага за здраве.

На трапезата на Бъдни вечер е задължително да поднесем пита. Поверието изисква питата да е домашно приготвена – тъй като представлява символично жертвоприношение. Украсява се с кръстове, гроздове, цветя, животни – символ на плодородието. В нея се замесва пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината.

В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот. Важни ястия за трапезата на Бъдни вечер са постни зелеви сърми и чушки пълнени с боб.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп.

Източник: mama24