Премиерът: Мечтая след 10 години България да бъде мястото в Европа с най-доброто качество на живот

Премиерът: Мечтая след 10 години България да бъде мястото в Европа с най-доброто качество на живот

На въпрос дали трябва България да отстъпи за Република Северна Македония, Петков отговори пред БНТ, че тук изобщо не става въпрос за отстъпване.

„Това, което аз много ясно дадох като мандат в следващите стъпки с Република Северна Македония е, че ние ще надградим българската позиция с допълнителни работни групи по икономика, по инфраструктура, по култура, по мерките и политики за влизането и помощите, капацитета за Северна Македония – как може те да успеят да направят стъпката напред към влизане в ЕС. Което означава, че си задаваме един срок от 6 месеца, и аз този срок го заявих ясно, където тези работни групи да дават истински резултати“, заяви министър-председателят.

Петков приема решението на прокуратурата да прекрати разследването за двойното му гражданство като преценка, че това, което е направил, не е престъпление.

Оставката на главния прокурор до голяма степен зависи от състава на Висшия съдебен съвет, поясни Кирил Петков. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ.

„Дори да успеем, да кажем г-н Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, ако ВСС не се е сменил и няма други нива на атестация кой да бъде следващия главен прокурор, ми ние сме заменили един човек с друг. Надявам се и, че ще успеем да направим възможността КПКОНПИ наистина да разследва всякакви престъпления, свързани с корупцията, което да даде още една възможност за постигане на тези цели, които сме говорили“, заяви той.

На въпрос дали новото управление ще „чегърта“ или ще търси съгласие, Петков отговори, че мечтата му е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма чегъртане на никого. Червената линия, определена от ГЕРБ по адрес на Бойко Рашков, премиерът коментира така:

„За мен е важна лустрация на крадците и това не може да стане през институции, които не им е това работа. Аз съм дал на Бойко Рашков пълна свобода в момента за всяко едно разследване, което той може да го прави, да го прави. Чадърите свършиха. По никакъв начин никой оттук нататък не може да се чувства защитен, та дори и независимо дали е в управляващата коалиция, дали е министър, дали е отвън, няма значение, всички под един аршин“.

Никога не съм си мечтал да бъда премиер, но винаги съм си мечтал от много време да направим промяна в тази страна, сподели Кирил Петков. Заяви, че българският потенциал за развитие е огромен, но през последните 15 години сме го „изхвърляли в кошчето“

На въпрос за разликата между това да управляваш компания и да управляваш държава, премиерът обясни, че отговорността между двете е коренно различна.

„Към всеки един човек, който върви по тротоара, аз усещам някаква отговорност, че ако си свършим добре работата, възможността е, че тези хора ще живеят по-добре. Ако не си я свършим, ще бъде поредната история, която ще ги разочарова, така че отговорността е несъразмерна с частния сектор“

Петков не определя правителството като ляво-либерално или дясно, а като практично.

„Радвам се, че коалиционното правителство в този момент, има хора от всякакъв спектър, за някои неща аз вярвам, че трябва да сме десни, вярвам, че икономическият подем идва от частния сектор, свободният бизнес може да създава добавена стойност, правителството не може да създава добавена стойност“

Мечтата на Кирил Петков е след 10 години България да бъде мястото в Европа с най-доброто качество на живот.

„Не казвам с най-високия стандарт. Качество на живот означава сравнително чиста природа, означава добро образование, добро здравеопазване, добри възможности за предприемачите, които искат да се реализират тук. А за нашето правителство в 4-годишния мандат много се радвам, че оттук нататък няма да зависи толкова много кой управлява, защото ще имаме работещи институции“, заключи премиерът.