Проф. Генчо Начев: Завистта и омразата разболяват сърцето!

Проф. Генчо Начев: Завистта и омразата разболяват сърцето!

Проф. Генчо Начев – директор на столичната университетска кардиологична болница „Св. Екатерина“ и национален консултант по кардиохирургия, разкри кои са убийците на сърцето и как да запазим здравето и функциите му без нарушения.

На първо място той слага прекалената употреба на цигари, алкохол, протеини и към увеличаващите мускулната маса хранителни добавки. „След това идва ред на наднорменото тегло, заседналия начин на живот, т. е. недостатъчната двигателна активност, на негативните емоции като завист и омраза, а те са изключително характерни за българина“, коментира кардиологът.

„Ако искате сърцето ви да работи по-добре и по-дълго, най-напред махнете мазните и тлъсти меса от трапезата си. Вместо тях заложете на пилешко, патешко, телешко, агнешко (но без тлъстини) и на рибата. Доста българи обаче не могат да устоят на изпечената кожа на пилето – тогава ще си носят риска за здравето“, заявява специалистът.

Той препоръча хората да консумират колкото се може повече плодове и зеленчуци, а следващата стъпка към по-здравословния начин на живот да бъде загърбването на концентрираната захар. Просто казано – да се спре хапването на сиропирани сладкиши, вафли, пасти, кексове.

„Климатът също има връзка със сърдечносъдовите заболявания. Резките му промени се отразяват негативно“, заяви проф. Начев. Там, където хората се радват на постоянен климат – ако е постоянно горещо или температурите се задържат на средно ниво, рискът от заболявания е по-малък. Но ако има четири сезона, както е в умерения пояс, опасността е по-голяма. „За да промените заседналия начин на живот, още днес може да започнете да изказвате стълбите в офиса, да отивате или да се връщате пеш от работа, а в събота и неделя да отделяте по час-два за спорт, който харесвате.

Достатъчно е и да се разходите в планината. Всичко това подобрява тонуса на живот, стига да ви е приятно. Защото примерно плуването е много полезно, това е най-физиологичният спорт, но ако не ви носи удоволствие, няма да се постигне желаният ефект“, обясни проф. Начев.

Хората трябва да приемат също, че терапията на високото кръвно налягане е доживот.

Затова пациентите не трябва на своя глава да прекъсват приема на медикаментите си, нито да намаляват дозата им. Промени могат да се извършат единствено ако лекарят коригира лечението. Много важно е и да не се пропускат задължителните профилактични прегледи, за да се уловят навреме сърдечносъдовите и всички останали проблеми.

„Първо трябва да се извършат лабораторни изследвания, за да се видят какви са нивата на кръвната захар, на холестерола и другите компоненти на кръвта. Така ще се установи дали има някаква предразположеност към отключването на заболяване“, каза директорът на „Св. Екатерина“. Когато пациентът е до 30-40 години, добре е изследванията да се правят веднъж годишно. Когато е над 50 г. – два пъти в годината, особено ако има промени в липидната промяна.

Кръвното налягане трябва да се мери често, а при най-малкия сигнал, че с него има проблем, да се ограничи солта, да се намалят килограмите, да се увеличи двигателната активност и ако всичко това не помогне – да се отиде на преглед при специалист и да се премине към медикаментозно лечение.