Проф. Георги Попов: Целенасочено се оставя да се заразят повече хора с ковид

Проф. Георги Попов: Целенасочено се оставя да се заразят повече хора с ковид
След 2 години в пандемия продължат да се появяват нови подварианти на вируса. Изискват ли те специално лечение?

„Може да говорим за началото на края на тази пандемия, като всяко едно инфекциозно заболяване. И тази вирусна инфекция минава през една цикличност и твърдо вярвам в намаляване, и изчезване на броя на заболелите. Това се вижда и от данните на СЗО, която каза, че във всички региони на света има намаляване на броя на случаите“, каза експертът по инфекциозни болести проф. Георги Попов.

Според него това не е съвсем така, защото вече няма тази строга отчетност на болните.

„Болните са много, но това пък помага да се достигне до онзи глобален имунитет, за който всички се стремяхме в началото на пандемията, но тогава беше твърде неправилно да се говори за това. Привидно контролираме ситуацията, но по-скоро имам усещането за целенасочено оставяне на този по-лек вариант – Омикрон, да обхване, колкото се се може по-голяма част от населението, за да може да се създаде стаден имунитет“, допълни проф. Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му е твърде наивно да вярваме, че вирусът се е изчерпал генетично и няма да има нови варианти.

„Като всяко едно вирусно заболяване – целта и на този на коронавируса не е да убива повече хора, а да се разпространява повече и да живее по-дълго време. Минахме периода, в който имахме по-тежките варианти – Делта, когато имаше повече смъртни случаи. Сега с Омикрон и неговите подварианти заболяването е доста по-заразно и боледуват много повече хора, включително и боледували, но протича по-леко“, подчерта експертът.

Той сподели, че преди дни се е срещнал с пациент, който е прекарал коронавируса 3 пъти.

„В момента в България са разрешени 8 препарата за лечение на Ковид-19. Това са антивирусните медикаменти ремдесивир. И моноклоналните антитела – това е нещото, което най-много работи в настоящия момент. С голямо нетърпение очакваме да дойде препаратът Paxlovid. Това заболяване стана амбулаторно, все по-малко ще се върви към хоспитализиране на тези болни.

Вирусът действа твърде различно върху хората – има поражение, върху психиката, има поражения върху белите дробове. Уязвими са бъбреците, както и черният дроб. Нерядко имаме увреждания на сърцето“, поясни проф. Георги Попов.