Проф. Георги Рачев: Баба Марта е кисела, 15 см сняг затрупва Пловдив на женския празник

Проф. Георги Рачев: Баба Марта е кисела 15 см сняг затрупва Пловдив на женския празник

Времето ще е доста динамично в цялата страна през следващата седмица. Баба Марта ще е сърдита и кисела, заяви климатологът Георги Рачев в ефира на bTV.

По думите му температурите ще паднат и ще стане хладно. Валежи започват от събота, заради приближаващите средиземноморски циклони, които засягат точно южната част на България. Ще вали дъжд и сняг, в Пловдив най-силни ще бъдат валежите на 8-и март, вероятно над 10 – 15 сантиметра.

В Рило-родопския масив снежната покривка ще достигне до 10- 15 сантиметра“, прогнозира климатологът.

„Северно от нас винаги ще съществува някакъв циклон, а в Средиземноморието винаги ще припкат някакви антициклони. На 8 март ще бъде динамично, валежно, през нощта ще падне сняг, след това ще се стопи“, каза още той.

За съжаление чак до 14-15-16 март ще бъде такова времето. Тази седмица ще бъде доста студено, събота и неделя ще вали. В планината ще е доста студено, снегът е 2 метра“, каза още климатологът.

По думите му следващата събота и неделя се очертава да не е много благоприятно времето в ниското.

„Още довечера започва да вали на голяма част от територията на страната, ще вали от събота през нощта, чак до петък следващата седмица.

До 11-12 да се задържи лошо време, нищо чудно в четвъртък да имаме и леден ден, когато всички температури ще са под нулата. Времето ще се оправи след 15 март, температурите ще започнат да се покачат. Динамична и студена седмица ни очаква“, прогнозира още той.