Проф. Христо Пимпирев: Всички пищят за Ковид, но никой не пищи, че хората у нас масово мрат от друго!

Проф. Христо Пимпирев: Всички пищят за Ковид

Христо Пимпирев повдигна важен въпрос, отговорът на който явно не е удобен на управляващите!

Прочутият изследовател и учен проф. Христо Пимпирев, известен с полярните си изследвания и експедиции до Антарктида, не изтрая и нададе глас на протест.

Проф. Христо Пимпирев се ядоса, попиля управниците

Той скочи срещу премиера Бойко Борисов и управлението на страната като цяло. Управление, довело държавата до ръба на пропастта и което обрича хиляди хора на смърт. Но този път не става дума за смърт от коронавируса.

Проф. Христо Пимпирев директно зададе въпроса защо вече месеци наред всички масово пищят около пандемията от Covid-19, но никой не възропта, не пропищя от това, което убива много повече хора и то от години.

„Знаете ли, че от мръсния въздух в родината ни всяка година загиват по 15 000 души?! 15 000!… За Ковид-19 най-лошата прогноза дава да загинат около или малко над 5000 човека, към момента те са 3500.

Да, коронавирус има. Да, той е опасен и трябва да бъдем внимателни. Само че забравят да споменат, че докато медицинските маски могат да те предпазят от заразяване с Ковид, то те изобщо не помагат срещу всички отрови, които дишаме ежедневно и навсякъде.

За тези отрови, за този въздух, трябва всички да сме наденали противогази. Та, питам аз – защо има истерия около Ковид, но няма такава за мръсния въздух?!

Няма истерия и около всички тежки и смъртоносни болести, които погубват все по-голяма част от народа ни от години. Голяма част от тях се дължат именно на този мръсен въздух, както и на бедността на хората. Само че за това никой не говори, така е удобно“, гневи се професорът.

Той е убеден, че има решение на проблема и то е много просто – трябва само да се затворят всички източници на замърсяване. Властта отлично знае кои са те, но по обясними за нея причини, не й отърва да го направи.

„Въздухът, който ежесекундно влиза в дробовете ни, е три пъти, цели три пъти по-смъртоносен от коронавируса. Добре е да се знае и най-после някой да си свърши работата за опазване здравето и живота на българите“, категоричен е Пимпирев.