Проф. Иво Христов: Режимът от последните 12 години превърна България в срам за Европа!

Проф. Иво Христов: Режимът от последните 12 години превърна България в срам за Европа!

„Живеем в страна, от която трябва да се срамуваме заради политическите режими в последните 12 години. Когато те не са на върха на хранителната верига, за тях това е хаос. Управляващите превърнаха България в срама на Европа във всяко едно отношение.

Дават се икономически и политически аргументи колко сме деградирали в едно или друго отношение, но за мен най-потискащо е моралното разложение в страната. БСП съчетава в себе си две неща – социалната и националната идея. Изтъркано е на всеки 10 години да идва по един „спасител“, но нацията иска такъв в захлас.

Така беше с царя и Борисов. Разчитам на здравия разум на българина. В национален мащаб, ако някой разчита на някакъв Крали Марко, който със замах на сабята ще отмени земното притегляне, нещо се е объркал.“, заяви проф. Иво Христов, водач на листата на „БСП за България“ в Пловдив-град за зрителите на „Думата е ваша“ по БСТВ.

Проф. Христов фокусира вниманието върху част от основните проблеми на Пловдив и страната: „Голяма част от проблемите, които хората ни представиха на срещите с тях са от местен характер. Проблеми свързани с ВиК-системи, застрояване и други. Не може да се реши конкретен проблем, без да се реши цялостния.

Пловдив е образец за това как се финансират скъпи проекти, а неща, които са толкова необходими като проблеми с комуникациите, водната инфраструктура, не се решават с години. Голям проблем за Пловдив, както и за София и Черноморските ни общини, е огромното застрояване, което е узаконена, каменна корупция.

Трябва да се възстанови държавността, трябва да се поставят сериозно въпросите, свързани със спазването на правовия ред. Премахването поне на най-драстичните форми на корупция е от изключителен приоритет. Вече на четвърта, пета генерация от нашите деца им се изтрива тази част от колективната памет, която прави от хората народ.

Хората без памет стават стадо. Това не е случайно, а абсолютно целенасочен процес и не се случва от вчера. Всички проблеми с учебниците, начина по който се води образованието и финансирането му също. Проблемите на здравеопазването в България не са проблеми на пари. Това е най-финансираната система в страната в момента.

Към днешна дата непреките, косвени плащания от хора са 10 милиарда, в сравнение с 800 млн. през 2010 г. Деленето на частни, държавни и общински болници е в полза на едните, за сметка на другите и в разрез с Конституцията“.

Кандидатът за депутат изрази мнението си за листата на БСП в Пловдив-град: „Нашата листа е представителна извадка на институционалната памет на Пловдив и на онази България, която загубихме. Тук има хора, които са управлявали огромни икономически агломерации, хора, които са имали възможност да се конкурират с големи западни и източни компании.

Тяхната институционална и икономическа памет трябва да бъде възпроизвеждана и да бъдат ползвани, защото са специалисти с уникален и реален опит. Трябва да се върне българската национална гордост.“

Източник: Истината