Проф. Кантарджиев предупреди: Ако сутрин се събудите с тези симптоми, веднага вземете мерки

Проф. Кантарджиев предупреди: Ако сутрин се събудите с тези симптоми веднага вземете мерки

„Всеки може да се зарази с коронавирус. Никога не сме твърдели, че само възрастните се заразяват. Всички, които имат досег с него, се заразяват. СЗО даде формулировка какво значи близък контакт. Няма по-устойчиви и по-неустойчиви. За нас е интересно, че тази група може да даде картината в България.“ Това обясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса. 

Проф. Тодор Кантарджиев посочи с подробности как е мутирала заразата и какво я прави толкова опасна.

„От началото на епидемията в Китай и пандемията в света, сме казвали, че всяка вирусна инфекция предавана по въздушен път, вирусът претърпява едно развитие, което го адаптира към човешкия вид. Това е вирус, който идва от животно и се адаптира. Благодарение на това придобива свойства – да се предава по-лесно от човек на човек и тежестта на клиничната проява става по-леко и хронично“, заяви той.

„Това е природния замисъл на самите вируси. Известни са няколко мутации на коронавируса. Той започна като форма S, но има три генетични особености и се превърна във форма L, което го прави по-опасен и е причина за голямата заболеваемост в Италия и Испания. Тази мутация направи 60% от циркулиращите щамове по-силни и заразни за човешките клетки.

Кой знае каква по-голяма смъртност – няма, но има повече хронично протичане. Броят на излекуваните не е така голям, както на нас ни се иска, защото лечението е по-бавно, тъй като вирусът се захваща за клетките.

Когато инфекцията започне като гърлобол или кашлица, трябва да се вземат мерки да се забави инфекцията. Моето мнение е, че трябва да се вземат мерки да се лекува веднага. Вирусна инфекция най-лесно се забавя, ако се вземат мерки в началото.

Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва да направи нещо. Ако направите това, което бабите ви са ви учили, вероятността да се забави е много по-голямо и ще мине за няколко дни. Но не трябва да изчаквате. За разлика от грипа, който действа за два часа, тази инфекция се развива няколко дни„, допълни той.

„Не навременните мерки в Италия са причина за голямата смъртност. Трябва да се помни как управляващите излизаха за по една чаша вино с приятели. 30 пъти по-голяма е смъртността в Швеция, отколкото в България. Министър-председателят им стана и каза, че са сбъркали и каза на хората си да очакват хиляди трупове“, допълни ген. Мутафчийски.

„Следим регистъра на общата смъртност в България и утре сутринта ще ви го обявя. Това не са просто приказки. Ние знаем, че не откриваме всички случаи. Според някои математически модели, в страната има 6000 заразени. Контрапункта е, че не тестваме масово, но искате тези 6000 души да бъдат затворени, а другите 7 милиона да бъдат пуснати. Ако някой посочи такова нещо в света, ще е абсолютен медицински принос. Аз не съм специалист в това отношение“, каза още той.

Коментари

Един отговор за “Проф. Кантарджиев предупреди: Ако сутрин се събудите с тези симптоми, веднага вземете мерки”

  1. […] Между първата и втората ваксина доста хора се разболяха, това е нормално, може да са били в контакт. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев […]