Проф. Кожухарова: Ваксинирайте се, че да няма нов локдаун!

Проф. Кожухарова: Ваксинирайте се че да няма нов локдаун!

„При широко разпространение на делта варианта вероятно ще се наложи връщане към някои по-строги мерки. Надяваме се по-късно да се разпространи този вариант“.

Това обясни проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и експерт, работил по плана.

Тя уточни пред БНР, че залага хората все пак да се ваксинират, както и на това, че минимум 1/3 от хората у нас са преболедували. Относно риска в края на август да има бракуване на ваксини професор Кожухарова сподели, че не иска да се стига до варианта изхвърляне, защото той противоречи на здравия човешки разум.

В плана на Министерството на здравеопазването за действие при нова вълна от COVID-19 са очертани няколко критерия за въвеждането на конкретни мерки – брой заразени на 100 000 население, какъв процент от пробите са положителни, при определен брой заразени колко фактически са болни и на колко от тях им е нужно болнично лечение.

Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Мира Кожухарова, съветник на здравния министър и експерт, работил по плана.

„По същество работата по документа е приключена. Финализираната му версия ще бъде огласена. Всички части на този план са разработени от съответните експерти“, уточни Кожухарова.

Идеята е да се запазят основните функции на болниците, но да има изолационни стаи, в които да се лекуват пациенти както от основните им заболявания, така и от коронавирусната инфекция, заяви проф. Кожухарова.

По думите ѝ планът предвижда и личните лекари да бъдат по-оперативно включени, защото огромната част от хората с клинична картина могат да се лекуват вкъщи. Според Кожухарова училищата наесен трябва да работят в нормален присъствен режим.

Планът предвижда няколко нива на развитие на епидемиологичната обстановка. Ограничителните мерки ще се налагат при усложняване на обстановката – като няма да се затварят градове, улици и махали.