Проф. Рачев: Времето се обръща и ще има истински сняг – ето кога

Проф. Рачев: Времето се обръща и ще има истински сняг – ето кога

Едно природно бедствие е комбинация от природна даденост и самите нас. Построено на свлачище, ранчото е вътре в реката.

Няма как това нещо да не се случи след 1, 5, 6 години. Заради релефа и климата има много критични места. Това каза по БТВ метеорологът проф. Георги Рачев.

Лошото е, че бедствието става през нощта. Сбъдна се европейската прогноза за валежи. Точно в южната част ще вали сняг. На места има метър сняг. Около обяд ще вали в централна България. Не очаквам нищо опасно от този момент за следващите 48 часа. Реките вече се прибраха. Чепинската река бе много буйна.

За вторник снеговалежите ще бъде и в ниското. Температурите отиват по-ниско от тези за декември. След това имаме един много неясен средиземноморски циклон – към 21-22 декември.

По-късно ще разберем дали той ще ни донесе снежна Коледа. Във Варна ще е повече дъжд. В Разград и Шумен ще видят снежинки, но не се очертава снежна покривка. В Белград е 25 сантиметра снега. Той е до границата, все едно граничарите го спират.

През следващите дни температурите ще продължат да се понижават и ще бъдат по-ниски от средните за месец декември.

„Около 17 декември отново има възможност да завали, а около 21-22 декември има един много неясен средиземноморски циклон. Ако имаме снежна Коледа, ще бъде благодарение на него“, каза той.

Проф. Рачев допълни, че ще има истински сняг за откриването на ски сезона, като единственото, което ще бъде нужно през следващите дни, е ски пистите в курортите ни да бъдат отъпкани.