Проф. Витанов: Кога ще съдим тези, които лъгаха народа, че вирусът е безопасен, че даже и го няма

Проф. Витанов: Кога ще съдим тези които лъгаха народа че вирусът е безопасен че даже и го няма

Та да попитам и аз – кога ще съдим тези, които с блажни теорийки лъгаха народа, че вируса е безопасен, че даже и го няма.

Това коментира математикът проф. Николай Витанов във фейсбук.

Ето какво коментира той:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 20 декември 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.

На хейтърите, след като станаха на суджук в капана на Тамерлан, няма какво да им обръщам внимание. Да четат, да реват, да вият и да се тръшкат – това си е тяхно право.

Както винаги – първо коментарите, после – веселата част.

Сега по точките – анализ на ситуацията.

0. Омикронът го няма, но това и очаквахме – аз и вие. Никулден мина отдавна – днес е 20.12. Знаете прогнозата ми – този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина. Прогнозата се изпълнява. Приготвяйте се спокойно за прозниците. Спазвайте елементарните мерки, за да не си ги прецакате празниците, като пипнете вируса баш по Коледа.

1. Базовото репродуктивно число днес е 1.02 – близо е до 1.

Прогнозата я знаете – БАВНО разтоварване на здравната система. Странно е, че е над 1 числото. Би трябвало да е под 1. Тук РЗИ-тата би следвало да си попрегледат данните за активните случаи.

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан.

Починали октомври – декември при вълната миналата година по това време – 6751

починали 1-ви октомври 2021 – 20 968

починали до днешна дата – 30 082

починали от 1-ви октомври насам за тази вълна – 9114

Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време – 135,0% (от декември има още много време).

Значи, дотук при тази върна са починали 35 % повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Причина – недостатъчно обхватна ваксинация. Вече обясних как недостатъчно обхватната ваксинация води до висока смъртност. Ако има неясноти, ще обясня пак. Ако има вой и рев – ще натъртя на обяснението.

Прогнозата за броя смъртни случаи в края на годината – очаквам да прехвърлим 30 000. Кой ли не се изреди да реве и вие срещу тази прогноза. Днес бройката е 30 082.

Прогнозата е вярна. Хейтърите вият на умряло. Месеци рев срещу Витанов. Месеци вой – трупове броял, грозен бил, нищо не познавал, плашел хората, да го съдим, да го бием, да го убием. Нали така беше. А Витанов ви вкара в капана на Тамерлан и станахте на суджук. И стигнахте до: ъ-ъ-ъ-ъ, мъ туй и ний можехме да го кажем. Защо не го казахте август месец, когато го казах аз. Я разровете да видите, откога говоря за 30 000 починали в края на годината. И тъй, драги ми приятели, очакваме хейтърите, събрани във вокално-инструменталната група „Суджуците на Тамерлан“ да ни поздравят с парчетата

„Рев над водата“ и „Вой към Луната“ по случай реализацията на прогнозата на Витанов за надхвърляне на 30 000 починали в края на годината. Та да попитам и аз – кога ще съдим тези, които с блажни теорийки лъгаха народа, че вируса е безопасен, че даже и го няма. Кога? 30 000 починаха, това е национална катастрофа. 30 000 човека си заминаха заради тъпите блажни теорийки в които вярвате и разпространявате. И не ви е виновен Витанов, че ви казва истината в очите. 3 пълни дивизии хора си заминаха заради коплексарщината и маниакалната жажда за слава на вашите гурута. И още ще си заминат. Това е положението. Все едно война сме загубили – и защо? За да блеснат едни хора.

За ваксинацията – ако щете, не ви карам насила. АМА ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ.

Взимате си решенията сами, носите си последствията сами за вас си. Лошото е, че покрай вас може да пострада и някой друг.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването.

Тук нещата вървят на добре. Области на ниво 4 няма. Даже се очаква да се появи и зелено за празниците. Жълтата област в Източна България расте. Това е добре. Развитието е според прогнозата за спокойни празници.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост – развитието тук потвърждава изводите от предната карта.

Една от областите се очаква да е вън от червената зона. Това е добре.

София-град се очаква да е вън от много тъмночервената

зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява.

ДИФУЗНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ УГАСНА. НАРОДЪТ ЩЕ ЯДЕ И ЩЕ ПИЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ НАПУК НА ОМИКРОНА.

Знаете, че това е прогнозата на Витанов. Вокално инструменталната група „Суджуците на Тамерлан“ да подготвя празничната програма. Хайде, бе, Витанов каза – народът ще яде и ще пие по празниците. Вие що още не сте го казали. Пък после ще ревете: „Ъ-ъ-ъ-ъ, мъ туй и ний можехме да го кажем“.

5. Картата на риска съгласно нашата методология.

Виолетовото бавно намалява. В Западна България също. И Благоевград излезе от виолетовата зона. Това е много добре. Очаква се тази тенденция да продължи и през новата седмица. Трябва да държим така и да внимаваме – все пак виолетовото още е много. Благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса – НЯМА ГО НИ ПРИ НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ, НИ ПРИ ВИТАНОВ – системата за ранно предупреждение на Витанов все още не го засича, а тя, както вече се убедихме, не е лоша. Това е добре, но да не се самозабравяме. Ще дойде, няма да ни се размине. Но каквито преблеми ще имаме с него – ще са догодина. Това е прогнозата, направена е отдавна, още когато другите ви плашеха със страшния Омикрон. И се изпълнява.

Като дойде, ще изчакам няколко дни, за да си направя статистиката и ще ви кажа какво излиза от моделите за ситуацията у нас. Ето, предоставил съм полето на прогнозите на диванните юнаци. Казал съм какво ще става в следващите два месеца. Хайде, бе, къде са ви прогнозите. Или както казва Тамерлан – суджук прогноза не може да прави.

7. Тотален локдаун до края на годината – няма да има.

Забравихме за тоталния локдаун – нали така. Е, това беше и прогнозата на Витанов. И тая се сбъдна.

8. Сега веселата част. Да отбележа – веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Жанрът може да го наречем така – хумористичен реализъм на Витанов. Защо го има това – също знаете – ако тръгна да ви говоря с високопарните математичски термини, ще избягате на втората минута, ако не заспите от отегчение. Тъй, че няма защо да се дуя с високопарни приказки. Следствие – има доста да си говорим за Мърфи, Питър, Паркинсън и другите.

Та веселата част. Днес е доста весело. Ще обсъдим един закон

инспириран от термодинамиката

ПОД НАТИСК ВСИЧКО СЕ ВЛОШАВА

Практически приложения на закона

а. Витанов и хейтърите – винаги с това почваме. Колкото по ги натиска Витанов, толкова по-лошо реват и вият. Ами да не ги натискам тогава. Да, де, но ми вървят прекрасна работа. Нека да реват и вият, че да не се възгордявам. Даже съм им благодарен за това.

б. Правителството. Слушаме (все още) бодри изявления – ей сега като го натиснем това и ще се оправи. Цените на тока ли – лесна работа – ще ги натиснем и ще се оправят. Администрацията – лесно, бе – наттискаме я и се оправя. Тъй. Но законът на термодинамиката казва, че като увеличим налягането, нещата ще се влошат. И законите на диалектиката това казват. Какво да правим. Е как какво – първия плик вече го отворихме, време е да отворим втория плик. Какво ли пишеше там. Да напомня на една група хора, каква е прогнозата за групата от хора, която ще бъде подложена на натиск, след като написаното в първия плик престане да върши работа.

Добре, стига толкава за днес.

9. И тъй, прогнозата е благоприятна. Омикрон още го няма, празниците идат. Благоприятният сценарий е устойчив. Яжте и пийте на воля, забравете за проблемите, починете си.

Доли и да се регистрира наличие на Омикрон в България,

до края на годината от това нищо няма да последва. Вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира. Може и да не е задължително, но е препоръчително.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.