Проф. Витанов: Коронавирусът ще се върне наесен, въпросът е какво ще завари

Проф. Витанов: Коронавирусът ще се върне наесен въпросът е какво ще завари

В момента „щитът“ срещу COVID-19 расте и ако вървим така, след 60 и няколко дни ще стигнем 70% обхват на щита от изградилите имунитет. Това каза в студиото на БНТ проф. Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб. Той обаче направи уточнение, че това не означава, че тази ситуация ще се запази.

„Антителата си заминават и от 70, той ще стане 60-50-40% . Вирусът ще се върне наесен, въпросът е какво ще завари и отново може да се получи някаква следваща вълна, ако не внимаваме“, коментира Витанов.

Витанов разказа за работата си в НОЩ и че бившият премиер Бойко Борисов му наредил да ходи на брифингите. Той обаче не се подчил.

„Аз мълчаливо не изпълних това нещо, защото знаех, че в момента, в който се появя там, ще почнат едни такива работи… Трябва да знаете, че в тези 14 месеца аз седях в окопа, а в гърба ми се стреляше от тези, които трябваше да пазя. Имаше някои мои колеги, които се опитваха да изместят Витанов, ходят приказват, разговарят. Да, ама Витанов всеки ден си дава прогнозите, началниците гледат и така – ето ме тук! Сега ме обвиняват, че съм ги изоставил в труден момент точно тези, които ми стреляха в гърба. Аз излизам от окопа, влизайте вие, изкарайте 14 месеца с такава точност, отблъснете 2-3 вълни и тогава ще говоря с вас“, сподели математикът. „Рано ми е да ставам депутат, това е мръсна работа според мен“, добави той.

„Има си ново правителство, нов министър-председател, той трябва да организира управлението на кризата, по принцип водещо в управлението на кризата е здравното министерство. Аз никога не съм давал съвети на политици. На хората ще кажа, че каналът във Фейсбук ще остане отворен и те ще получават информация от там“, каза още професор Витанов.

Той беше категоричен, че сме се справили с коронакризата като общество. Математикът подчерта, че мерките у нас винаги са давали резултат, за разлика от други страни, където са били много по-строги мерки, които не са се спазвали. Причината за успеха на българските мерки е в налагането им в точния момент, каза проф. Витанов.