Радев: Уж вървяхме към европейско развитие, а се озовахме редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия

Радев: Уж вървяхме към европейско развитие а се озовахме редом с Уганда

„Въпреки тежкото наследство и заварените договорки Централната избирателна комисия и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот“.

Това заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев, съобщава бТВ.

Държавният глава коментира и санкциите, наложени от САЩ: „Десет години уж вървяхме към европейско развитие, а се озовахме редом със Судан, Саудитска арабия“.

„Вярвам че въпреки тежкото наследство и заварените договорки, ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. Възвръщането на доверието в изборния процес е основната задача. Вярвам, че ще се предприемат всички необходими стъпки то да се възвърне и да имаме честни, прозрачни и свободни избори“, допълни той.

„На политическите партии ще повторя да бъдат внимателни, да търсят обединение около ценности и приоритети, да не бързат да се нападат, защото ще се срещнат в парламента след това. Ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача – да съставят правителство. България трябва да има правителство след предстоящите избори“. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Президентът коментира и санкциите, наложени от САЩ.

„Това е прецедент за ЕС. Виждате, че десет години уж вървяхме към европейско развитие, а се озовахме редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Служебното правителство е длъжно да предприеме мерки, които да минимизират риска за държавните институции, за българските граждани във финансово отношение. Длъжни сме да защитим финансовия интерес на страната.

Представете си, че държавни и бюджетни организации по някакъв начин попаднат под тези санкции. Какво правим тогава? Това ще означава, че не сме си свършили работата”, каза още Радев.

Източник: Гласове