Разкрити са подробности за тайна нацистка експедиция до Антарктида

Разкрити са подробности за тайна нацистка експедиция до Антарктида

Подробностите за тайната нацистка експедиция до Антарктида през 1938 г. са публикувани – те са в тяхната книга „Антарктида, видя E-novini.

Неизвестни и невероятни истории на белия континент ”, описани от Томас Балмаседа и Августина Лареа. Извадки от произведението са публикувани от онлайн вестника elDiario.es.

Balmaceda и Larrea пишат, че на 17 декември Schwabenland, оборудван с най-новите технологии, с екипаж от 82 души напуска Хамбург. Заедно с тях до Антарктида бяха изпратени хидроплани „Бореас“ и „Пасат“, които можеха да се използват при температури под 50 градуса по Целзий, и провизии за пътуването. „Сбогувайки се с германските земи, министърът на райха Рудолф Хес, заместник на Хитлер [в партията], поздрави Швабенланд, припомняйки значението на мисията за плана на Третия райх“, се казва в книгата.

Твърди се, че нацистите са насочили Антарктида по няколко причини.

Първо, континентът беше „геостратегически привлекателен“ – след Първата световна война Германия се нуждаеше от нови бази в южното полукълбо. Второ, регионът е имал търговска стойност за нацистите – от 20-те години на миналия век китовото масло е важно за Германия, добавя се към храните и почистващите продукти. Загубата на колониите, където се добиват растителни и животински мазнини, принуждава властите да търсят нови източници на петрол.

Членовете на експедицията са изследвали почти 600 хиляди квадратни километра от Антарктида. Учените, участвали в мисията, изучавали климата с помощта на радиозонд, измервали температурата на океана, изучавали подводната топография и коригирали данните от морските карти.

Освен това беше постигната основната цел на посещението на континента: намерено е идеалното място за изграждане на базата. Пилотът на един от хидропланите Рихард Ширмахер каза, че на 3 февруари е открил малка скална формация, до която е имало водоем без видими притоци, а повърхностната температура е била само минус 5 градуса по Целзий.

На 5 февруари екипажът издигна нацисткото знаме на мястото на бъдещата база, хвана четири императорски пингвина и се насочи обратно към Германия. Месец по-късно членовете на експедицията пристигнаха в Кейптаун, където ги чакаше поздравителна телеграма от председателя на Райхстага, министъра на авиацията на Райха Херман Геринг. В средата на април Швабенланд акостира в Хамбург, където е приет от висшето ръководство на страната. Изследователите бяха поздравени от самия Адолф Хитлер.