РАЗКРИТИЕ: Преди 5000 години: Извънземни емигрирали в Брезник

РАЗКРИТИЕ: Преди 5000 години: Извънземни емигрирали в Брезник
И звънземни емигрирали преди 5000 г. в чукарите край село Гърло до Брезник, Пернишко, твърдят уфолози.

Родната археоложка Димитрина Митова-Джонова, която приживе е направила най-подробните проучвания на местността, пък изказва теорията, че кладенецът е дело на древни шумери, които три хиляди години преди Христа се преселват (по собствено желание или са били принудени) на запад от Месопотамия и попадат по нашите земи, както и на остров Сиракуза.

Шумер

За италианския остров има исторически сведения, че това преселение наистина се е случило с месопотамския народ, известен като нураги. Това е народът на един от трите главни шумерски богове – Енки. Той е бог на мъдростта, магията, покровител на занаятите, скотовъдците и др. Бог на дъжда, водата и плодородието. Това е богът, създал хората.

Според уфолози обаче Енки се свързва с извънземните. Преди половин век Ерих фон Деникен изказва теорията, че в древността НЛО са посещавали Земята. В Месопотамия те са помогнали за създаване на цивилизацията (дори се смята, че може направо да са направили от маймуната човек). Та Енки е този създател, казва Фон Деникен. В Шумер е почитан по различни начини, най-вече са строели мегалитни кладенци, където са му поднасяни дарове и са извършвали богослужебни ритуали. Единственият такъв кладенец извън Шумер е в село Гърло.

Обсерватория

В брезнишкото село градежът на кладенеца наистина е впечатляващ и е като огромен древен храм. Димитрина Митова-Джонова смята, че това е най-древният градеж по нашите земи. Там има най-различни странни неща, които съвременната наука не може да обясни, което пък дава множество поводи на уфолозите да изграждат свои теории.

Има две ниши, за които се смята, че са били част от древна обсерватория и през тях са наблюдавани звездите и луната. На един камък пък има странен символ, който е като звездната карта на съзвездие Орион. В родната космогония това екваториално съзвездие е известно още като Рало или Ралица. Любопитно е, че в множество древни митове на различни народи по света се твърди, че от там са дошли боговете, които създали хората на Земята.

Изгнание

Има и сказания как хората на Енки се скарали с другите и били прокудени от райските си места. Смята се, че това включва и описанието за преселението на нурагите към Европа и търсенето на нов дом в продължение на хилядолетия, за да стигнат до днешния италиански остров Сиракуза.

Уфолози пък казват, че войните на боговете, описани в древната шумерска митология, всъщност отразяват конфликти между извънземните и това описва как те се местят на различни места по света, прокудени от своите.

Учените обаче отсичат, че всички тези работи могат да се обяснят с най-естествени процеси. В това отношение и кладенецът в Гърло може да се обясни. Някои казват, че върху камъка са поникнали гъби, които образували въпросната карта на Орион. Да, но на нито един от другите камъни в целия огромен кладенец няма подобно нещо.

Мистерия

В наши дни кладенецът в Гърло е силно занемарен, макар и да е паметник на културата. След смъртта на Димитрина Митова-Джонова на практика проучванията в него са спрели. Но мистерията на древното съоръжение тепърва предстои да бъде открита. Както предстои да се изясняват и връзките между древните цивилизации, които досега ни изглеждаха доста по-малки и схематични. Както казват старите – всеки си мисли, че светът започва от него, но след време осъзнава, че той е много по-древен и хора са живели на тази земя от незапомнени времена.

Източник: Телеграф