„Разменям 100 презерватива за чипс” – истории от шанхайския локдаун

„Разменям 100 презерватива за чипс” – истории от шанхайския локдаун

Първо статистиката: към 14 април според Shanghai Daily отчетените за предишното денонощие потвърдени симптоматични случаи са 2,573, а ново обявените асимптоматични случаи – 25,146. От началото на март, общия броя заразени е 280,000, като около 12,000 от тях са симптоматични. Все така става въпрос за вариант Omicron BA.2, с инкубационен период между два и пет дни.

В тежко състояние са девет пациента, един от които е на 33 годишна възраст, а останалите – между 70 и 93. Според Shanghai Daily, деветимата в тежко състояние не са ваксинирани, и всичките имат сериозни придружаващи състояния.

Най-страшните аспекти на локдауна са свързани с липсата на адекватно медицинско обслужване – има многобройни проблеми с получаването и на редовна, и на спешна помощ, както и трагични случаи.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

Масовото тестване за COVID продължава – в моя случай от 12 март до момента вече са ми направени 18 теста – четири от тях домашни антигенни (като снимката на теста се изпраща в Wechat групата на сградата), и 14 PCR теста, резултатите от които вече се получават в новосъздадена платформа със статичен, едномесечен QR код, след като предишната платформа с динамичен код не успя да се справи с мащабите на тестването. Последният PCR тест в моя комплекс беше вчера, а днес ни бяха раздадени по пет антигенни домашни теста, с инструкции да си направим един днес, а за останалите да чакаме инструкции.

Повечето от заразените с COVID са в условия на централна карантина – в приспособени изложбени центрове, стадиони, училища, в новопостроени сгради и други подходящи, и не толкова подходящи за целта, места. Споделени в официалните и социалните медии показват вариращи условия, от шумни партита и играещи деца в някои центрове (да не забравяме, че хората там са без или с леки симптоми), до течащи покриви и липса на канализация в строително недовършени, но пълни с хора центрове.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

Близките контакти на заразените с COVID пък подлежат на изолация в хотел – в последно време те биват транспортирани извън Шанхай, в хотели в близки и не съвсем близки градове.

Поради броя заразени има значимо забавяне на извеждането на положителните и контактните от домовете им – в случая на мои съседи, минаха вече осем дни откакто бяха уведомени за положителните си резултати, и че ще бъдат прибрани от линейка. Последните им два резултата са вече негативни – но няма яснота дали все пак няма да бъдат заведени в център за карантина независимо от това. За сгради и комплекси, в които има ново диагностицирани, започва нов 14 дневен локдаун, а за съседните сгради и комплекси – седем дневен.

Няколко групи вече напуснаха местата за централна карантина – за излекувани се смятат след като дадат два негативни COVID теста с интервал повече от 24 часа. Споделя се информация за хора, на които съседите отказват достъп до домовете им от страх, и са принудени да отидат на хотел. Моят комплекс обаче, за щастие няма такава политика – разбираме, че съседите вече са се прибрали от карантина, след като това вече се е случило.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

Поне в няколко района на града изглежда се обсъжда опцията и протокол (шест теста) за домашна карантина и изолация на леките и асимптоматични случаи и контактите им, но за момента официалната политика не го позволява.

Населението на града е около 25 млн., и всички те са в режим на ограничения. За целите на епидемиологичния контрол, градът е разделен на няколко десетки хиляди “клетки” – или райони, в които е възможно да се осъществява “затворен мениджмънт.” Тези клетки са например затворени жилищни комплекси, университетски кампуси, работнически общежития към компании, групи отделни сгради в рамките на дадена улица.

Преди няколко дни тези клетки бяха разделени на три категории – такива в режим на локдаун, контролирани зони и ниско рискови зони, в зависимост от наличието на позитивни случаи след жителите им. Оказа се обаче, че ентусиазмът на много от “освободените” беше преждевременен – някои комплекси бяха отново затворени, а пък тези, които все още могат да напускат комплексите си намират основно празни улици, затворени магазини и ресторанти.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

Преди две години по време на първия локдаун в Китай, бумът на онлайн потреблението на всякакъв тип стоки позволи на значим брой от загубилите работата си започнаха да работят като доставчици – за платформи като Eleme, Meituan и различни куриерски компании.

Сегашният локдаун е далеч по-строг, и вече почти толкова продължителен, колкото този от 2020, но индивидуалните доставки са невъзможни – според репортаж на STV от тази сутрин, в добавка на строгите ограничения за движение в рамките на града и между различните му области, около 95% от доставчиците са под домашен локдаун, затова доставките са модифицирани според ситуацията – те са само групови – т.е. определената “клетка” трябва да поръча поне 50 (или 100) броя от дадената оферта, доставчикът трябва да координира няколко различни сертификата за безопасност на продуктите и за право на движение и доставки в конкретния район, те се доставят до вход на комплекса, където охраната ги дезинфекцира, а след това доброволци ги разнасят до входа на отделните сгради. Това изисква значителна координация, затова и много от тези доставки не са успешни – поради липса на брой желаещи (сериозен проблем за хората в малки комплекси) или поради невъзможност на доставчика да получи сертификат

В резултат, за повечето жители на Шанхай проблемите са битови и психологически.

Нивата на стрес поради липсата на движение, ограничената комуникация, несигурността (появата на нови случаи в комплекси затворени от няколко седмици и след многобройни негативни тестове създава сериозни притеснения за начина на разпространение на вируса) и липсата на времева рамка за отпадане на ограниченията, са високи.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

За някои се появяват сериозни притеснения свързани със здравето – трудно е например да получат лекарства по рецепта. На мой съсед се наложи да координира с доброволците в комплекса доставка на инхалатор за астма. Съществуват канали и протоколи за доставка на лекарства, но това става, в най-добрия случай, бавно.

За други храната продължава да е огромен проблем, и им се налага да търсят помощ от съседи и доброволци, за да получат поне малко провизии. За съжаление, това се случва едновременно с разхищение на много продукти, основно зеленчуци, от тези които ги получават – координираните от мениджмънта или съседи пакети със зеленчуци са еднакви за всички, големи по обем, а ако се случи забавяне – и бързо се развалят. Почти всички включват и ряпа, която пък не се харесва на особено много хора. Поръчките са основно на храна и продукти от ежедневна необходимост, но в последните дни започнаха успешно да се изпълняват доставки на фризери – голяма промяна за навиците на шанхайците, които издигат в култ прясната храна. Попадна ми и креативна оферта – при покупка на цяло прасе го получавате „опаковано“ в безплатен фризер.

Локдаунът изважда на показ най-различни социални проблеми – въпреки директивите, че служители не трябва да бъдат уволнявани или възнаграждението им намалено, дори когато работа от вкъщи не е възможно, много са тези с почасова заетост или собствен бизнес, които се оказват без доходи.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

В трудно положение са и много чужденци, особено тези които не говорят китайски и не са особено интегрирани в непосредствената си среда, така че им е трудно да получат продукти.

Парадоксално е също, че има едновременно безпрецедентно ниво на организация и новосъздадена локдаун инфраструктура – но и безпрецедентно ниво на непредвидимост и пукнатини в системата – което всъщност е срещата на  неустоимата сила на вируса и непоклатимата стена, която е държавната политика за динамичен контрол на епидемията.

За да завършим все пак положително, ето няколко забавни примера от последните дни. Мнозинството все още има добро чувство за хумор и се опитва дори да се забавлява в локдаун – координацията и доставката на покупки е мащабно начинание, като всяка поръчка предполага създаване на нови групи и контакти. Съседи разменят рецепти и снимки и организират онлайн фитнес тренировки и обсъждания на книги и филми.

Локдаунът преобърна и представите за това както е луксозна стока. В социалните мрежи се разпространява локдаун версия на пирамидата на луксозните стоки.

Ако е традционната й версия на дъното са продукти като шампански и брандове като Starbucks, по средата са марки като LV, Gucci и Hermes, към върха – Patek Philippe и диаманти, в Шанхай през април 2022 г. тя изглежда така: на дъното – достъпен лукс, но все пак лукс за някои: зеленчуци и ориз (част и от държавните “помощи”, и от най-лесно осъществимите поръчки); едно ниво по-горе: месо, яйца и мляко (по-труднодостъпни, и често, значително по-скъпи от преди); на следващото ниво са олио, захар, подправки, шоколад и различни снаксове; точно под върха: KFC и торта; а най-луксозния и недостъпен продукт е кока кола.

В последните дни, съседите в моя комплекс от 85 сгради и около 3000 жители създадоха и вторичен, бартерен пазар – въпреки, че трябва да спазват социална дистанция и не би трябвало да си разменят продукти. В групи в Wechat те пишат какво искат и какво предлагат, а резултатът е интересен допълнителен поглед към битовия аспект на тази напълно необичайна ситуация.

От сутринта има 138 такива „малки обяви“, ето и няколко от тях:

„Разменям три бутилки сода за две чаши мляко”

„Имам: кола, захар, препарат за пране, ориз, тоалетна хартия, дамски превръзки, балсам за коса. Искам: круши, шунка, кафе, паста за зъби, бира, маски за лице, фъстъци“

„Нова тенджера за телешко“

„Имам чай от хризантема, искам чипс“

„Имам грах, искам масло“

„Разменям 18 годишно уиски за добро червено вино“

„Заменям памперси за възрастни за брашно“

„Имам паста за зъби, искам корейски лют сос“

„Имам Pepsi и кутия Oreos, олио (но донесете собствена бутилка) и искам да получа лук, джинджифил, чесън, кориандър и соев сос“

„Имам 100 японски презерватива, искам чипс“

„Заменям цигари и алкохол за диня“

„Заменям ряпа за каквото и да било друго“

“Разменям дете за кетчуп или оцет”


Автор: Асен Велинов
Снимки: Shanghai Daily


Публикувана

в

Тема: