Рецептите на Неделя Щонова против вируси

Рецептите на Неделя Щонова против вируси

В зимния сезон вирусите ни дебнат отвсякъде, а кашлицата е първият симптом на широкия спектър заболявания на дихателните пътища. Тя представлява рефлекторен механизъм на тялото да се очисти от натрупани секрети и отпадни продукти. 

Острата кашлица продължава до 3 седмици, подострата – до 8 седмици, хроничната – над 8 седмици. В никакъв случай обаче не бива да я неглижираме, а да ѝ обърнем сериозно внимание, съветва д-р Неделя Щонова.

Тя е привърженик на природната медицина и споделя своите изпитани рецепти срещу вируси, настинки, кашлица и хрема, които можем да прилагаме в домашни условия. Рецептата с лук е за предпочитане при симптоми на настинка, грип, респираторно инфектиране. Лукът има силно противовирусно, бактерицидно и отхрачващо въздействие, поради което успешно се ползва срещу кашлица. Нужни са: 6 ореха с черупките, 2 глави (по-големи) лук, 10 г мед, 80 г захар, 200 мл вода.

Орехите се мият и киснат няколко часа, разчупват се, без да се отстраняват черупките. Слагаме ги в тенджера. Смиламе на каша лука и го слагаме при орехите. Добавяме захарта и водата и варим 60 минути на слаба степен. Прецеждаме и добавяме меда, бъркаме само да се разтопи. Охлаждаме и наливаме в стъклена бутилка. Дозата е 4 Х 1 с. л., сиропа държим в хладилника, но преди употреба леко го затопляме (не цялото количество, а само еднократната доза).

Друг вариант е сиропът с кола и лукчета. Трябват ви 200 мл кока-кола, 1/2 пакет ментови бонбони. Незадължително: 3-4 листа живовляк, щипка риган, лайка, сладък корен или 2-3 скилидки чесън. Загряваме безалкохолното и пускаме бонбоните да се стопят. В течността слагаме билковите съставки, избрани от нас, и варим 5 минути. Отстраняваме грубите части, филтрираме през марля. Наливаме в бутилка и пазим в хладилник. Доза при кашляне: 3 Х 2 ч. л. за дете, 3 Х 2 с. л. за възрастен.

Традиционно средство при бронхити, възпалителни процеси в гърлото и носоглътката или просто при кашлица е сместа от мед и лимон. Този цяр е ползван още от Авицена и Хипократ, в Средновековието е прилаган при емидемии, а днес е в основата на множество аптечни противопростудни таблетки, пастили и сиропи.

Най-простият начин е да ги направим на чай. Просто сваряваме какъв да е билков чай, добавяме меда и лимона и готово. Въпросът е да пием на малки глътки и да си почиваме, тогава кашлицата ще се излекува по-бързо. Чаят от дафинов лист не само успокоява кашлянето, но и подкрепя имунитета.

Необходими са:

3 сухи листа дафинов лист, 250 мл вода, малък корен джинджифил, лимонов сок, мед. Измивате дафиновия лист и го начупвате. Джинджифила настъргвате или нарязвате на малки кубчета след обелването му.

Кипвате и варите 3-5 минути на среден огън. Отстранявате и запарвате 5 минути. Добавяте лимона и мед. Този чай се пие три пъти на ден, максимум 10 дни.