Румен Радев: Няма да позволя турски интереси в родината ни! Карадайъ да преосмисли понятието родина!

Румен Радев: Няма да позволя турски интереси в родината ни! Карадайъ да преосмисли понятието родина!

Румен Радев зае твърда позиция след неочакваната визита на Мустафа Карадайъ в Турция!

Президентът Румен Радев взе категорична позиция относно скорошната визита на Мустафа Карадайъ в Турция. Оказа се, че лидерът на ДПС не е уведомил никого за пътуването си, самият държавен глава не е знаел за него.

Румен Радев постави лидера на ДПС на мястото му!

Припомняме, че на срещата си с президента Реджеп Ердоган Карадайъ заявява следното – неговата (и на много български турци) родина не е България, а Турция. А нашата държава била „тяхната земя“, в която те са емигранти, пише fakti.bg.

По време на срещата се отбелязва още „враждебното отношение“ на българите към турците, което било „насаждано“ още от учебниците на децата ни. Това предизвика бурен отзвук сред огромна част от българите и реакцията на ген. Румен Радев не закъсня.

Президентът остана шокиран от изказването на Карадайъ, когото горещо посъветва да преосмисли много добре понятието „родина“. Както и заяви, че България няма да търпи политика и партия на религиозна и етническа основа. Камо ли тя да се меси във вътрешните ни дела.

„Турция е наша съседка, ние сме съюзници. Добрите отношения и партньорство между двете държави е приоритет за нас, но само при условие, че се случват на базата на уважението, равнопоставеността и никаква намеса в държавните дела. Никога не бих позволил това да се случи“, категоричен е Румен Радев.

А относно това кой и дали чувства България своя родина, той заяви, че държавата ни не задържа никого. Границите са отворени, а хората напълно свободни.

„Ако някой не ни чувства родина, моля… никой не го спира да поеме по друг път и да се установи там, където ще се чувства наистина у дома си“, казва Радев.