img
Home / Здраве / Симптомите на грипа и ковид се припокриват, може да се разболеем едновременно от двата вируса

Симптомите на грипа и ковид се припокриват, може да се разболеем едновременно от двата вируса

/
/
/
722 Views

Регистрираният у нас грипен щам припокрива симптомите на COVID-19, което силно ще затрудни диагностицирането му, предупреди главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова тв.

Възможно е също така грипната вълна да съвпадне с новия пик на коронавируса в началото на следващата година.

Той е добре познат в Европа, но не толкова у нас. Включен е в наличните у нас противогрипни ваксини. Те не трябва да се поставят едновременно с тези срещу COVID-19, през 14 дни.

Характерни симптоми на „Камбоджа“ са отпадналост, температура, кашлица и хрема. „Ако има нещо най-характерно, то е много бързото начало. От заразяването до клиничната картина времето е само няколко часа, при COVID-19 са 3-4 дни”, каза доц. Кунчев.

„Очакваме грипната вълна да е по-силна, отколкото миналата година, но все пак по-слаба от обикновено, тъй като има достатъчно противоепидемични мерки в ход”, коментира пък проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Възможно е човек да се зарази едновременно от двата вируса – грип и Омикрон. „Всяка една вирусна инфекция потиска имунитета и след това наблюдаваме бактериални инфекции. В случая обаче можем да наблюдаваме и вирусни, като те ще протичат по-тежко”, каза Христова.

За да преминем по-леко и през двете вълни главният държавен здравен инспектор ще настоява зелените сертификати да останат. „Нещо повече – трябва да разширим полето на действие на зеления сертификат. Той трябва да стане задължителен за цялата държавна система. Това трябва да бъде добрият пример”, коментира той.

Нова тв, Оф нюз

Какво мислиш?
Оцени новината
[Общо: 1 Average: 5]
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *