Скритите функции на микровълновата печка, за които не знаете

Скритите функции на микровълновата печка за които не знаете

Много от нас са свикнали да използват микровълновата печка само за загряване или размразяване на храната.

Но всъщност този кухненски уред може да бъде един от най-търсените продукти във вашата кухня. Основното нещо е да знаете как да го използвате правилно. Сега от  Е-новини Ви споделяме ви 12 полезни съвета, с които ще откриете нови възможности за микровълновата ви печка и ще помогнете да извлечете максимума от нея

Направете буйна пяна от млякото за кафе

Как да се постигне буйна пяна за кафе, ако не разполагате с кафе машина под ръка? Микровълновата печка идва на помощ. Всичко е съвсем просто. Необходимо е млякото да се изсипе в стъклен буркан, след това да се покрие с капак и да се разклати за 30 секунди. След това приготвеното мляко може да бъде изпратено в микровълновата фурна, но без капака за 30 секунди.

Опресняване на вкуса на подправките.

С времето се случва така, че любимите ви подправки губят своя светъл и богат вкус. Спасяването в подобна ситуация може да ви даде микровълновата печка. Поставете подправките в нея за 30 секунди. Ще бъдете приятно изненадани, а това банално манипулиране ще върне оригиналния вкус на любимите ви подправки.

Подгответе хрупкав бекон

Хрупкавият бекон, както се оказа, може да се приготви без масло и дори без тиган. В микровълновата печка се оказва не по-малко вкусно и в същото време напълно безвредно.

За да направите такова ястие, покрийте повърхността на плочата с хартиени салфетки и на върха им сложете няколко парчета бекон. Поставете отново хартиените салфетки върху парчетата бекон и поставете ястието в микровълновата фурна. В процеса на готвене хартиените салфетки ще поеме мазнината, така че беконът ще се превърне хрупкав и препечен.

За да запазите мекотата на хляба 

Сложете на остарелият хляб салфетка, леко навлажнена с вода и изпратете за 20 секунди в микровълновата фурна. Хлябът ще възвърне мекотата си, без да е прекалено влажен.

Подгответе пуканки от царевица

От царевицата в микровълновата печка, можете да си приготвите пуканки. За разлика от готвенето в конвенционален съд, в този случай не можете да се страхувате от изгарянето на зърната.

Изсипете царевичното зърно в малка хартиена торбичка и ги мариновайте със зехтин. След това сгънете хартиената торбичка няколко пъти и я поставете в микровълнова печка за 3 минути.

Оставете тестото да втаса

за да може тестото да бухне правилно, трябва да изчакате няколко часа. Микровълновата печка може значително да ускори този процес!

Покрийте контейнера с тесто с кърпа и го поставете в микровълнова фурна с чаша вода. Включете устройството за 3 минути, като зададете силата под средната. След това оставете тестото да почине в продължение на 3 минути и отново и пуснете пак за 3 минути, след което оставете да почива още 6 минути. Тестото ще се покачи поне 2 пъти.

Готвене на пара на зеленчуци

Микровълнова печка може успешно да замени фурната. Поставете зеленчуците в купа, добавете малко вода и ги покрийте с чиния. Топлината на печката ще се затвори. Ефектът ще бъде точно същият като при тиган. Ще получите вкусни и здравословни зеленчуци, за които сте отделили минимално време за подготовката им

Нарежете лука без сълзи

Можете да разрешите проблема със сълзите при рязане на лука за 30 секунди! Това е точно времето, което трябва да държите лука в микровълновата фурна, преди да започнете да го режете.

Печене на ядки и сухари

Ако в кухнята имате микровълнова фурна, то тогава да си изпечете ядки и сухари става фасулска работа. Разстилайте храната равномерно върху плоска чиния и изчакайте няколко минути, докато фурната достигне максимална мощност. По този начин ще можете да спасите личното си време, защото сушенето на хляб, за да си направите сухар и печенето на ядки във фурната става доста по-бавно.

Обелете грейпфрута от горчивата кожа.

Много от нас отказват да ядат грейпфрут поради горчивината му. Не всеки иска да отдели много време за почистването му. Микровълната също така може да опрости тази задача. Кожата от грейпфрут може лесно да се отстрани, ако оставите плодовете в микровълнова печка само за 30 секунди. Същото може да се направи и с други цитрусови плодове и да забравите за горчивината

Подправки

Ако имате много неизползвани подправки, не бързайте да го хвърлите в кошчето. Микровълновата система ще помогне да удължите живота на магданоз, босилек, копър и риган.

За да направите това, поставете подправките на хартиена салфетка и ги изпратете в микровълновата. Загрейте ги там за няколко минути, след това си направете изсушени подправки и оставете да изсъхнат за още няколко минути.

Накиснете фасул, боб, леща

Не е необходимо да киснете боб и грах преди готвене за една нощ. Достатъчно е да напълните боба с вода и да го изпратите за 10 минути в микровълновата печка, след което го оставете само час и е готов

Тези прости и бързи микровълнови функции ще ви бъдат полезни, сигурни сме.

Източник: Дунавмост


Публикувана

в

Тема: