Слави Трифонов: Само ИТН взе субсидия от 1 лв, всички други лапнаха по 8 лв. на глас! Преценете сами:

Слави Трифонов: Само ИТН взе субсидия от 1 лв всички други лапнаха по 8 лв. на глас! Преценете сами:

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов напомни в предизборен фейсбук коментар, че неговата партия взима само 1 лев на получен глас субсидия от държавата. Това е равно на сумата 136 223 лв. за периода от 4 април до 30 юни.

Информацията за получените субсидии се публикува от Министерството на правосъдието.

„Всички останали партии обаче смятат, че това нито е правилно, нито е морално. Всички те са прибрали субсидия от по 8 лева на глас. Защото им е супер“, пише Слави във Фейсбук.

Той отбелязва, че коалицията „ГЕРБ-СДС“ е получила за тези близо три месеца – 1.6 милиона лева субсидия. От тези пари СДС взима 43 086 лв., а ГЕРБ останалите. Коалицията „БСП за България“ е получила 926 089 лв., от тях близо 900 хиляди са за БСП.

Партия ДПС е получила 648 656 лв, ВМРО е получила 224 574 лв., а коалицията „Демократична България“ е получила 215 936 лв. Интересно е, че цялата сума е отишла в ДСБ.

Коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“ е получила 197 551 лв, а БНО, с която на избори се яви Васил Божков, е получила 182 297 лв. Националистическата партия „Възраждане“ е получила 151 242 лв.

„В крайна сметка, заради нашето решение да постъпим честно и морално, имаме един парадокс – партии, които са получили значително по-малко гласове на изборите от „Има такъв народ“ са прибрали значително повече държавни пари от „Има такъв народ“. Ще отбележа и още един парадокс – партия ДСБ, която е част от „Демократична България“, е получила 215 936 лева, но още не е върнала надвзетата от нея субсидия в размер на 47 078 лв. Същият проблем имаме и с „Движение 21″ на Татяна Дончева“, пише Слави Трифонов.

Той се позовава на информацията, публикувана в сайта на Министерството на финансите. Там е посочено, че НАП е успяла да си прибере дължимото само от „Евророма“, но не и „Движение 21“ и ДСБ.

„Накрая ви припомням, че в 45-ото Народно събрание беше гласувано субсидията да стане 1 лев на получен глас. Тогава изцяло „за“ гласуваха само депутатите на „Има такъв народ“. Заради всички останали партии субсидията остана 8 лева на глас. Защото така им харесва.

А какво ви харесва на вас – преценете сами“, завършва Слави Трифонов.

Намаляването на партийната субсидия на 1 лев на получен глас е едно от основните искания на партията на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“(ИТН) след организирания от него референдум през 2016 г., на който орязването на парите за партиите беше един от въпросите.

Още преди изборите през април Трифонов обяви, че „Има такъв народ“ ще взима не 8 лв, както е по закон, а 1 лев на глас, „защото такава е волята на суверена, ясно изразена на референдум“.

След като през април парламентът заработи, депутатите на Трифонов внесоха законопроект за намаляване на субсидията на 1 лев на глас, но предложението бе отхвърлено от мнозинството в пленарната зала със 76 гласа „за“, 86 „против“ и 6 „въздържал се“. Идеята бе подкрепена от 20 депутати от ГЕРБ, от 47 от ИТН и 9 от ИСМВ.

Аргументът срещу намаляването на партийната субсидия до 1 лева на глас е, че така партиите неминуемо ще бъдат принудени да влизат в неформални зависимости, за да могат да оцелеят. България има сериозен проблем с контрола върху прозрачността на партийното финансиране.

Още през април Мая Манолова обясни, че иска да върне част от субсидията, полагаща се на коалицията „Изправи се! Мутри вън“ (ИСМВ).

Източник: Медиапул


Публикувана

в

Тема: