Сняг и виелици ни сковават до 3 март

Сняг и виелици ни сковават до 3 март

Студ и сняг сковават от неделя България, като слънцето ще пробие отново символично навръх 3 март. В събота облачността ще е променлива с тенденция да се увеличава в хода на деня.

Тук-там в западната половина на страната ще превали дъжд в ниското и сняг по планините. С леки колебания дневните температури ще запазят петъчните си стойности.

Междувременно от север ще започне да нахлува по-студен въздух, а атмосферната динамика ще позволи формирането на средиземноморски циклон в Адриатическо море.

В неделя от югозапад облачните масиви на циклона ще покрият цялата страна. Ще завали дъжд, който в западната половина на страната бързо ще преминава в сняг. Ще вали обилно с натрупване на снежна покривка. С падането на температурите снеговалежите ще обхващат повече райони на изток, а леденият вятър от север-североизток ще засилва усещането за студ.

Ако се запази траекторията на средиземноморския циклон, очакванията са за значителни снеговалежи в планините, около тях и в североизтока. Силният вятър ще създава предпоставки за виелици и навявания.

Спиране на валежите и разкъсване на облачността се очаква около средата на първата мартенска седмица. Времето обаче ще остане студено.