Спрете да изхвърляте утайката от кафе! 17 гениални начини за повторното ѝ използване у дома!

Спрете да изхвърляте утайката от кафе! 17 гениални начини за повторното ѝ използване у дома!

Знаете ли, че кафето има и други цели извън рамките на чашата? Днес ще научите повече за невероятната употреба на утайката от кафе!

Използвайте утайката, за да избавите вашето куче от бълхи

Утайката може ефективно да отблъскне бълхите от вашето куче. Изкъпете кучето си и го натрийте с кафе. След това изплакнете. Кофеинът може да бъде токсичен за кучетата, затова се уверете, че не биха консумирали утайката.

Отстранете петната и тъмните кръгове под очите

Кафената утайка може да действа като диуретично средство и да намали подпухналостта. Кокосовото масло и кафето ще ви помогнат да се отървете от кръговете под очите. Просто смесете съставките до получаването на гъста каша. Нанесете върху кожата под очите и оставете за 20 минути. След това можете да  изплакнете. За да получите по-добри резултати, повтаряйте процедурата 2 пъти седмично.

Ускорете растежа на косата си

Кафето може да стимулира растежа на косата и да ексфолира кожата на главата. Масажирате скалпа, докато си взимате душ.

Използвайте я като подправка

Добавете утайката към месото и зеленчуците на скара.

Боядисайте стария дървен стол

Трябва да смесите 1 супена лъжица кафе с бял оцет и да нанесете сместа върху стола. Оставете за 24 часа. След това използвайте сместа, за да почистите дървените мебели. Оставете да изсъхне, след това повторете отново за по-тъмен цвят. Не забравяйте да отстраните излишъка.

Намалете целулита

Кафето може да бъде много ефективно в случай на целулит. Масажът и ексфолирането на засегнатата област на кожата са полезни за увеличаването на кръвообращението и циркулацията.

Използвайте като естествен абразив

За да почистите вашите зацапани съдове или мръсния кухненски плот, просто трябва да ги поръсите с кафе и да използвате кърпа, за да премахнете замърсяванията.

Използвайте я, за да отглеждате моркови

Кафето в почвата ѝ добавя хранителни вещества, които на свой ред я подобряват, така че в нея можете да отглеждате моркови. По този начин можете да предотвратите появата на коренни ларви.

Използвайте я, за да изчистите камината си

За да почистите камината, използвайте кафе. Просто поръсете със слой навлажнено кафе върху пепелта, преди да я почистите.

Премахва мъртвата кожа

Кафето може да действа като невероятен ексфолиатор за премахване на мъртвата кожа.

Естествен дезодорант

Поставете кафето в малка купа или плик и оставете на рафта, за да премахнете миризмите в хладилника.

Домашни свещи

Използвайте кафето, за да направите свои собствени домашни свещи.

За приготвянето на месото

Утайката от кафе има натурално съдържание на киселини, така че тя действа като невероятно средство за приготвяне на месо.

Използвайте я в компоста

Може да обогатите градинския компост с микроелементи. Допълнителният фосфор, азот и калий в почвата помага на вашите растения да превърнат слънчевата светлина в енергия и да запазят влагата.

Използвайте я, за да се избавите от вредители

Кафето може ефективно да отблъсне вредителите, особено охлювите. Поръсете с него градината си, за да държите тези вредители надалеч.

Използвайте като тор

Можете също така да добавите утайката в почвата. Тя ще добави органични хранителни вещества, ще подобри аерирането и задържането на вода.