Строителни работници с фирми за милиони: Как работят данъчните схеми за ощетяване на НАП?

Строителни работници с фирми за милиони: Как работят данъчните схеми за ощетяване на НАП?

Строителен работник е един от собствениците на фирмите с опростени данъци за стотици милиони.

Станислав Начев документално е собственик на близо 100 фирми. Повечето от тях са задлъжнели към държавата. За подобни схеми е арестуван и освободен през 2011 година. Две от фирмите, които до скоро трябваше да платят стотици милиони на държавата, са негови.

Близки до него разкриват обаче, че никога не се е занимавал с бизнес, а бизнесмени го използват като бушон.

„Той не е човек с много пари. Нито се е показвал, нито се е появил. Получава някакви писма, но вече там той си ги чете. За какво го търсят, не мога да кажа“, коментира кметът на село Любен Каравелово.

Въпреки десетките си фирми, Станислав Начев работи на строителен обект. Съседите му твърдят, че не го познават.

Според Търговския регистър, към днешна дата Станислав Начев притежава и е една от фирмите на Дамян Савов – DJ Дамян.

„Не, не, не, нямам никакъв спомен. Аз въобще съм на друга вълна, нямам никакъв спомен и нищо не мога да ви отговоря. Това е било преди толкова време“, каза Дамян Савов.

Схемата работи безотказно, твърдят специалисти. По подобен начин преди време своя фирма прехвърля и настоящият изпълнителния директор на НАП Румен Спецов. Днес компанията дължи на хазната 1,1 млн. лева.

В официална позиция от Агенцията по приходите заявиха, че към момента на прехвърлянето „Гранекс трейд“ не е имала задължения. Собственик на дружеството сега е Данаил Николов.

В опит да намерим собственика на 22 фирми и „Гранекс трейд“, отиваме в село Ялботина. Къщата му обаче е разрушена, а съседите му не са го виждали от години. Съседите разказват, че първо е отишъл в София, а след това заминал за чужбина. И така следите му се губят.

А според закона, ако данъците не се погасят за 5 години, давността има пада. В повечето случаи това е невъзможно, защото приходната агенция започва друга процедура.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Източник: България он еър