СЗО със страшна прогноза! Чакат ни още беди!

СЗО със страшна прогноза! Чакат ни още беди!

След края на COVID пандемията човечеството ще се изправи пред по-сериозни предизвикателства от преди. Те ще са свързани с бедността, глада, неравенството, болестите и изменението на климата.

Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус.

По време на реч на 10-та глобална конференция за превенция на здравето в Женева, той призова правителствата да „насърчат икономическия растеж, основан на здравето и благосъстоянието на хората и планетата“.

„Когато пандемията приключи, ще се изправим пред много по-страшни предизвикателства отколкото преди нея: бедност, глад, неравенство, болести, болести, изменение на климата“, каза ръководителят на СЗО.

Според Гебрейесус „пандемията показа, че ако здравето е застрашено, значи всички са изложени на риск“. В тази връзка е необходима „фундаментална промяна“ във възприятието за стойността на здравето. Икономическият растеж, основан на здравето и благосъстоянието на хората и планетата, трябва да бъде „насърчен“.

Шефът на СЗО вярва, че държавите трябва да се стремят всеки да има достъп по здравни услуги, като това човешко право е крайъгълният камък на социалната, икономическата и политическата стабилност.