Тайната на опитните градинари: Аспирин за по-висок добив на домати

Тайната на опитните градинари: Аспирин за по-висок добив на домати

Опитните градинари разчитат на изпитан трик за увеличаване добива на домати. Те използват аспирин за удължаване периода на плододаване на този зеленчук.

Оказва се, че популярното лекарство, което присъства във всяка семейна аптека осигурява мощна защита срещу вредители.

Ползите от аспирина за доматите

Ако семената за разсад на доматите, се накиснат предварително в аспиринов разтвор, растенията ще растат силни и здрави. Течността се използва и за поливане с цел укрепване на кореновата система.

Опитните градинари поливат разсада с аспиринов разтвор, непосредствено след като го засадят в градината. По този начин не само се увеличава количеството на реколтата, но и се удължава продължителността на плододаването, разбра Е-новини.

Пръскането на растенията с разтвор от аспирин гарантира предпазването им от болести и гъбички. Това оказва благоприятен ефект и върху реколтата.

В случая е важно процедурата да се изпълни в подходящия момент – прохладно и облачно време или периода в сутрешни и вечерни часове.

Как се приготвя аспиринов разтвор за домати?

Стрийте на прах две таблетки аспирин и ги разтворете в 50 ml вода. Изчакайте, докато аспиринът се разтвори напълно и добавете 7 литра вода. Поливайте доматите веднъж месечно с този разтвор.

За накисването на семената им ви е необходим разтвор от половин таблетка аспирин и литър вода.

Ако искате да приготвите аспиринов разтвор за поливането на разсада, необходими са ви пет литра вода и една таблетка аспирин.

След засаждане доматите могат да се напръскат със смес от три таблетки аспирин, 10 грама сода, 15 грама алкален сапун и литър вода. Този разтвор се използва на всеки три дни в продължение на две седмици.

Източник: Актуално