Татяна Дончева: Спецпрокуратурата беше основният инструмент за Рекет и Репресии на Борисов!

Татяна Дончева: Спецпрокуратурата беше основният инструмент за Рекет и Репресии на Борисов!

„Час по-скоро трябва слугите и калинките на ГЕРБ да бъдат изметени от държавната администрация. Не го ли направим веднага, тази мафия ще продължи да вреди на държавата с години напред.

Бойко Борисов си замина, но гербаджийството ще остане още дълго. Ще го преборим с търпение и методична работа, разбира се, но не е в това въпроса. Трябва да се действа бързо“. Това каза Татяна Дончева от ИМВ в предаването „Лице в лице“ по БТВ. „Една от първите стъпки трябва да е закриването на бухалките на Борисов и Гешев – спецсъда и спецпрокуратурата“, категорична бе тя.

„Тези органи бяха създадени по личната поръчка на Борисов и единствената им цел е да извършват репресии срещу неудобни бизнесмени и политици. Това са инструменти за натиск, изнудване и рекет. Ще ви дам няколко примера: Разследването „Осемте джуджета“ нагледно показа как прокурори от същата тая спецпрокуратура и бивши следователи участват в престъпни схеми за ограбване на граждани“, изтъкна Дончева.

„А същата тая спецпрокуратура години наред вече не намира време да напише един обвинителен акт срещу скандалната Станка Марангозова. Не знам дали там в момента се води и едно дело срещу истински престъпници. На такива спецпрокуратурата обикновено им предлага „споразумения“, а Гешев иначе си ги брои като осъдителни присъди. Но това не са истински присъди“, продължи тя.

„Ефективната борба с корупцията се води от нормалната съдебна система, а не от създадените от Борисов и хунтата му спецоргани за рекет. Там се държат с години неосъдени лица. Неосъдени са, защото са невинни и няма доказателства за вината им. А ги държат на трупчета, за да ги тормозят.

Със закриването на тези престъпни органи, делата ще се прехвърлят в старите съдилища. От опит зная, че когато спецпрокуратурата иска да обвини 10-15 лица наедро, но не разполага с никакви доказателства за престъпление, тя ги обвинява, че са действали като Организирана престъпна група. Нищо, че между тези лица няма нищо общо, а често дори въобще не се и познават – принудени са да се оправдават с години пред този орган. Това е и целта на заниманието – репресия.

И какво е това магистратите в спецсъда да получават в пъти по-големи заплати от колегите си в истинските съдилища. Това, че ще бъдат закрити обаче съвсем не отменя абсолютно наложителната подробна ревизия на дейността им. Трябва да се види колко дела са водили, срещу кого и с каква фактология“, каза още Дончева.

„Имам няколко дела, които се водят в спецсъда. Бавят ги по 7-8 години само на първа инстанция. Имам и едно дело с хора от Добрич – 15 души, обвинени, че са ОПГ. Разследват ги за земеделски земи. Шоуто е, че само двама от това „ОПГ“ се познават. не мога да ги събера две години.

Преди да стане Главен прокурор, Гешев беше шеф на Бойковата бухалка – Спецпрокуратурата, припомня Е-новини

На един кмет от БСП една година му правиха проверка. Накрая викнали дъщеря му. В нормалното правораздаване децата на обвинени имат право да откажат да съдействат на следствените органи. И аз я посъветвах да не дава показания. С този аргумент момичето отказало да говори пред полицаите, пратени от спецпрокуратурата. А те тръгнали да я арестуват за 72 часа. Тя ми звънна по телефона и се наложи спешно да отида на място.

Момичето е от северозапада и беше оставила малкото си едногодишно дете у приятелка, за да дойде в София за разпита. На място попитах спец. полицаите дали имат в себе си НПК, за да посоча директно в кой член пише това, което съм посъветвала слиентката си. Те ми вадят един и ми четат текстове, които нямат нищо общо с казуса. Чак когато им показах текста, я пуснаха да си ходи като й връчиха призовка да се яви в спецпрокуратурата в София в понеделник. Натискът срещу баща й кмета е по доноси на гербаджийски активисти. Тези „спец“ институции са инструмент за рекет. Всички кметове и бизнесмени, които не се подчиняват на хунтата ГЕРБ, бяха вкарани там“, продължи Дончева.

„Правосъдният министър трябва да извади списъка на прокурорите в спецпрокуратурата и спецсъда и да види какво образование имат тия хора и къде са завършили. Но и аз мога да ви кажа – масово са завършили пуцове и идват от ниски районни нива, прескачайки по няколко стъпала в йерархията. Там има само двама-трима читави прокурори, които просто се чудят как да се сгърчат.

Трябва ни правосъдие, готово да разследва тежки престъпления. Разследванията срещу престъпленията на Борисов и ГЕРБ са на толкова начално ниво, че прокурарите още въобще не могат да се ориентират. Но да започнем от това: Конституцията забранява извънредните съдилища, а Борисов си позволи да узакони няколко такива“, каза в заключение лидерът на „Движение 21“.

Източник: Skandalno.net