Тихимир/Мелиса от „Фермата“ ще се бори за „Оскар“

Тихимир/Мелиса от "Фермата" ще се бори за "Оскар"

Транссексуални българи ще се борят за „Оскар“. Разказът за различните жени в България е иновативен и единствен по рода си проект у нас, чиято премиера се очаква догодина за Осми март. Снимките на документалната 30-минутна лента, чието заглавие за момента е „България в транс“, вече са започнали. В него участие взимат десет транссексуални българки.

Филмът е авторска идея на Михаил Вучков – филмов, рекламен и медиен стратег с голям опит в телевизията и киното. Една от ролите във филма е поверена на Мелиса Рангелова, позната доскоро като Тихомир от рeалити формата „Фермата“.

„Идеята е филмът да кандидатства за награда „Оскар“ в категория за късометражен филм. Лентата е научнопопулярен филм, който в рамките на 30 минути представя десет трансжени. Премиерата е замислена за женския празник – 8 март“ – разказва Мелиса пред вестника, допълвайки, че именно тя ще е на плаката на филма. „Във филма ще се видят и много интересни 3D картини в стила на Майстора. Нещо невиждано до този момент, което не може да се обясни с думи, а трябва да бъде видяно“ – казва още Мелиса пред „България днес„.

Неслучайно именно рeалити героят е лице сред заснетите лица във филма. Историята на бодибилдъра Тихомир от „Фермата“ разтърси обществото преди няколко месеца. От привлекателен младеж със завидна физика той се превръща в нежната Мелиса.

„Аз съм живяла в чуждо тяло. Сега вече се чувствам себе си. Хормоналната терапия е достатъчна и по-драстични медицински интервенции не са нужни, за да си жена. Не си падам по операциите, държа промяната да е възможно най-естествена и безопасна“ – разказва Мелиса, която дори е подала документи за смяна на името.

У нас това може да се случи с бележки от личен лекар и от психолог и две години хормонална терапия.

„С малки изключения близки и приятели приеха положително моята промяна. Много ме подкрепяха и колеги спортисти бодибилдъри“ – разкрива Мелиса, която за няколко месеца сваля доста килограми със специален хранителен режим, с който тялото остава стегнато и хармонично, и вече е чаровна блондинка. Във филма участие взима и Лайла Аградо, родом от Москва, познато лице от прайдовете у нас.

Тя е деен активист за правата на хората с различна сексуална ориентация и полова принадлежност от години насам. В лентата са снимани още Ясен Згуровски и Маги Пападополова. Кои други трансжени ще видим, още не е ясно.

Режисьор на „България в транс“ е Теодора-Косара Попова, получила престижна и даже историческа номинация за така наречения студентски „Оскар“ за „Чуждестранен документален филм“ на Американската филмова академия с документалния филм „Танда“. Зад гърба си Косара, която е студентка четвърти курс специалност „Филмова и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ, има вече шест късометражни филма.

Целта на лентата „България в транс“ е да направи безпристрастен портрет на трансобщността у нас. До този момент подобен филм в страната ни не е сниман и е голяма крачка напред. Въпреки че проявите на хомофобия и агресия срещу различните все още ги има, коментарите в мрежата за предстоящата лента са положителни и филмът се чака с интерес.