Тончо Токмакчиев: Комунистите не ни даваха дори кренвирши и бира, българите не искат да работят

Тончо Токмакчиев: Комунистите не ни даваха дори кренвирши и бира

Някогашният кукувец Тончо Токмакчиев говори против комунизма навсякъде, където отиде. Той е един от най-явните противници на тоталитарния режим.

Тончо мрази социализма до мозъка на костите си

В интервю за Podmosta.bg комикът за пореден път разкри своята антипатия към социализма, който властваше у нас до 1989 г.

„Не мисля, че е имало човек, който да харесва онова време. Носталгията днес по тези минали времена е носталгия на хората по младостта. Няма как да им липсва, че чакаш години за кола, и то каквато ти дадат, че се редиш на опашки за кренвирши, ама то и кренвирши нямаше (сме се). Аз съм израснал в Бургас и лятно време нито ядене имаше, нито бира, нищо нямаше.“, казва Токмакчиев.

Той вижда големият проблем на българите днес, че те просто нямат желание за работа. Според него, това е остатък от социализма.

„Имам усещането, че на хората тук не им се работи. Аз си го обяснявам със социализма. Толкова много години хората бяха отделени от земя и имот, които се взимаха, после връщаха, големи простотии. Всичко това ги научи да не носят отговорност.“, смята продуцентът на „Шоуто на Канала“, което вече не се излъчва.

Хубавото днес, според актьора, е, че българинът има право на избор. Ако не му харесва тук, отива в Париж, от там в Берлин и после където си поиска. Докато по време на соца това е било невъзможно.

Самият Тончо беше постоянно в движение преди пандемията. Обикаляше света, за да изнася представления. Нещо, което при социализма е нямало никога да постигне.

Яростен критик на тоталитарния режим, това е Тончо Токмакчиев и такъв е бил винаги. Той не спира да удря социалистите при всеки удобен момент, направи го и в интервю за „24 часа“. Актьорът се изказа изключително остро за времето, в което и той самият е израснал. За него то е било лишено от всякаква свобода и право на избор.

Не можеше да напускаш България

Токмакчиев се дразни от това, че когато е бил малък, не е можел да напуска България, дори семейството му не е имало избор къде да живее.

„Родиш ли се в Айтос, там си умираш, край! Ама искаш да живееш в София, не може.“ – възмущава се комикът. Той осъжда строго и липсата на избор в магазините. Според него, можеш да си избереш само едни панталони примерно и това е.

Легендарният ку-кувец се чуди защо толкова хора са се оплаквали от мерките срещу COVID-19, като България е била в извънредно положение цели 45 години. Тончо визира това, че по време на социализма не е можело да напускаш страната и си нямал свобода, както беше през последните два месеца по цял свят.

„Ние живяхме с коронавирус 45 години – затворена граница, на 15 км. от границата пълно с войници, които не ти дават да мръднеш.“ – спомня си актьорът.

Селата са празни заради панелките

За него обаче най-възмутителното е, че хората са били набутани насила по панелките, което е довело до опразването на селата. Затова днес, според Токмакчиев, всички се натискат само по големите градове да живеят, а останалото е пустош, разбра Е-новини.

Комикът винаги е критикувал остро социализма. Преди няколко години той се изказа в ефир, че по онова време е трябвало да чакаш с години за автомобил, което е било ужасно. Именно затова се надявал този строй никога повече да не се върне в България.

Защо Тончо Токмакчиев мрази толкова социализма?

Интересно защо чак толкова много Тончо Токмакчиев мрази социализма и дали не е по лични причини. Повечето от хората, които така открито се възмущават от онзи строй, са с пострадали от него семейства, чиито имоти са били завзети.

Токмакчиев обаче не членува в „синя“ партия, а беше кандидат за кмет на София на „Партия на зелените“. Не събра много гласове, което се и очакваше.

Всички в „Ку-ку“ и след това в „Каналето“ бяха настроени срещу тоталитаризма, както добре помним. Това беше и основната идея на тези предавания – да се осмива онова време и да се призовава към свобода на народа.

Слави Трифонов и до днес твърди, че за него свободата е най-важното нещо. Многократно се е възмущавал, че сме на 111-то място по свобода на словото в света. Тончо Токмакчиев именно затова не иска никога повече да се връща времето на покойния Тодор Живков. Не може да се каже обаче това за доста голяма част от българския народ, който изпитва носталгия по социализма.

„Нямахме банани, но имахме спокойствие. Това сега го няма, живеем в абсолютен стрес.“, коментират из Фейсбук.

Източник: 365 Новини