Трябва да го знаете: Ето как да обжалвате фиш за превишена скорост от КАТ!

Трябва да го знаете: Ето как да обжалвате фиш за превишена скорост от КАТ!

Глоби от КАТ за превишена скорост падат в съда заради сериозни пропуски в електронните фишове, провери Е-новини.

В голяма част от тях липсва описание как може да се обжалва санкцията и магистратите считат, че това нарушава правата за водачите. Често полицаите пропускат и да уточнят кога, къде и с коя точно камера е бил заснет даден нарушител и така той впоследствие остава ненаказан, разказва NOVA.

По какви причини фиш за превишена скорост може да отпадне в съда, коментираха пред „Здравей, България“ адвокатът Мария Янева и Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

“Законодателят е предвидил минимални изисквания, които трябва да съдържа електронният фиш или самото наказателно постановления. Липсата дори само на едно от тях довежда до ограничаване правото на защита на водача и съответно съдът кредитира това и електронният фиш следва да бъде отменен“, посочи Мария Янева.

По думите й при съставянето на протокола, когато се обжалва съответният документ, КАТ трябва да изпрати в съда необходимите минимални документи, с които трябва да се установи кой е водачът.

„На самия документ би следвало да се опише и фактическата обстановка, при която е извършено нарушението. Не пише и номера на камерата, с която е засечено то“, посочи тя.

„Камерите, с които се отчита превишаването на скоростта, трябва да минават в едногодишен срок на задължителна презаверка“, заяви от своя страна Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.