Учени от БАН призовават: Пийте повече ракия!

Учени от БАН призовават: Пийте повече ракия!

Последните твърдения на учените от БАН гласят, ракията има много полезни свойства за цялостното здраве на организма.

Тя била особено полезна за метаболизма, понеже съставките на напитката забързват храносмилането и стимулират отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки.

Ако пиете по 50-70 грама ракия всяка вечер, ще забравите за всякакви стомашни проблеми и ще можете по-лесно да поддържате оптимално тегло.

За лечение на бронхит, можете да си направите лесно вкъщи уникална смес, която се състои от 1/2 л ракия, 10 счукани зърна карамфил, 10 гр. стрита медицинска дъвка, 5 гр. нишадър и 5 гр. боров терпентин. Всички тези съставки се смесват изключително добре и оставяте да престои 10 дни на тъмно и хладно място. След като мине този период, сместа се прецежда и се приема по 1 с.л. 30 минути преди всяко хранене.

При простудни заболявания, по-възрастните от вас сигурно помнят как нашите баби и дядовци са си правели домашни лекове за разтривки. В около 200 мл ракия се разтварят 2 аспирина. С така направената смес се масажира цялото тяло, като предварително се разтрива с вълнен парцал за сгряване, пише “Стандарт”.

В някои региони на страната вместо аспирините са разтваря в ракията 30 гр. сух камфор. След като се направи разтривката, пациентът трябва обезателно да легне и да бъде завит с дебели одеяла, за да може да се изпоти.

Ракията е изключително добър помощник в борбата с язвата. За нейното лечение се приготвя отвара от 4 с.л. цвят от звъниче или жълт кантарион, които се накисват в 1 литър ракия. След 7 дена отварата се прецежда и се приема по 30 мл на гладно, преди всяко хранене.

Изненадващо, ракията помага много и в борбата с коварното заболяване подагра. За целта се прави разтвор от 1/2 л ракия, в който се разтварят 10 гр. зърна карамфил. След като се разтворят добре съставките, всяка вечер, преди лягане, трябва да си правите компреси на засегнатото място.

Чудотворната напитка също така бори успешно и зъбобола, помага и при безплодие. Така, че пийте ракия, но както се казва по рекламите – консумирайте с удоволствие и мярка, за да бъде полезно.