US дипломатът Маршал Харис: Борисов срина България до държава от Африка, без реформи ще се появи друго чудовище като него

US дипломатът Маршал Харис: Борисов срина България до държава от Африка

US дипломатът Маршал Харис с удивление призна, че Бойко Борисов е сринал България до западаща страна от Африка, видя Е-новини.

Маршал Харис – бивш служител в американското посолство в София, а в момента управляващ съдружник в лобистка компания „Александрия груп интернешънъл“, представлява от около една година в САЩ интересите на Атанас, Пламен и Христина Бобокови, както и на Миню и Рени Стайкови.

Действията на българската прокуратура срещу двамата братя започнаха преди година, а Стайков бе пуснат в края на юни под гаранция след повече от 2 години в ареста, след задържането му през септември 2018 г. в края на мандата на Сотир Цацаров като главен прокурор.

Alexandria Group разпространи през 2020 г. в САЩ доклад за това кои са нейните клиенти, защо Вашингтон трябва да обърне внимание на казусите им и какво се случва в България с правораздаването и корупцията.

През февруари 2021 г. дейността на Маршал Харис и екипа му доведе до среща, посветена на ситуацията със законността в България, на която са участвали представители на конгресмени и сенатори. Издание от Вашингтон съобщи по-късно, че тази среща е изиграла ключова роля за писмото от сенаторите сенаторите Боб Менендес и Джим Риш малко преди изборите през април.

Дневник“ разговаря с Маршал Харис, докато бе в София за пръв път лично да се срещне с клиентите си и да се запознае със ситуацията в страната.

Господин Харис, защо сте в София?

– Пристигнах най-после да се запозная с клиентите си, които искаха да се видим покрай изборите. Планирах това да стане около Великден, на не можах да пристигна заради пандемията. Сега дори се получи по-добре, че дойдох през юли.

Свързано ли е с посещението тези дни на двупартийната делегация на сенатори и конгресмени от Вашингтон?

– Не, няма никаква връзка.

Защо смятате случая на братя Бобокови за толкова важен?

– Братя Бобокови са жертви на една държава, пленена с престъпление. Миналия юли се заех с техния случай, но след първите телефонни разговори не осъзнавах по-големите въпроси, които са заложни на карта. Знаех за несправедливо обвинени бизнесмени, но не знаех до каква степен това е станало част от системно поведение на режима, копиращ случващото се в путинова Русия.

Чувах, че Борисов е направил обратен завой през последните 3 години, но не знаех още, че режимът е съсипал до такава степен независимостта на медиите. Знаех, че сте най-зле в ЕС [по свобода на медиите], но не знаех, че сте и във втората половина от африканските държави.

Всичко това особено силно ме нарани. Преди 30 години смятахме за необратимо поемането на България по пътя на демокрацията. Вярвахме, че нещата непрекъснато ще се подобряват, особено след приемането в ЕС. БСП дори прие членството в НАТО и ЕС – един странен поврат към Запада, но нещо, което ни накара да си кажем, че всичко ще е наред. Но никога не съм допускал, че ще се стигне дотук.

Какво се случва с казуса на Бобокови във Вашингтон?

– Конкретно в момента – нищо. Но все още празнуваме две важни събития. Първото е съвместното писмо от сенатската комисия за външни отношения. Второто са санкциите срещу Пеевски. Това са повратни моменти, които отнеха доста време, за да се случат.

На първо място работя за интересите на моите клиенти, но ще помагам всячески да се разширят санкциите срещу български граждани. Искам да се уверя, че са снети всички обвинения срещу Бобокови, а над главите им все още има мрачни облаци. Но лично аз смятам, че следващата цел на санкциите трябва да е главният прокурор Иван Гешев.

Какво се случва с казуса на Бобокови във Вашингтон?

– Конкретно в момента – нищо. Но все още празнуваме две важни събития. Първото е съвместното писмо от сенатската комисия за външни отношения. Второто са санкциите срещу Пеевски. Това са повратни моменти, които отнеха доста време, за да се случат.

На първо място работя за интересите на моите клиенти, но ще помагам всячески да се разширят санкциите срещу български граждани. Искам да се уверя, че са снети всички обвинения срещу Бобокови, а над главите им все още има мрачни облаци. Но лично аз смятам, че следващата цел на санкциите трябва да е главният прокурор Иван Гешев.

Разчитам да работя на първо място с Конгреса на САЩ, защото той е в позиция да оказва пряк натиск над администрацията на президента Джо Байдън и не е задължително да се съобразява с геостратегически съображения и подобни неща, което прави президентската администрация.

Но също така смятам да работя с европейските институции така, както го правя в САЩ. Венецианската комисия, Европейския съд за правата на човека и Европейския парламент вече ясно заявиха, че позицията на Гешев противоречи на Конституцията и не е демократична. Смятам, че лично той трябва да бъде отстранен.

Но също така и че България трябва да реформира законите си, за да не се появи поредното чудовище на негово място.

Нека да изясним за нашите читатели – обявяването на санкциите срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков не е краят на действията по Закона „Магнитски“?

– Така е. Процесът продължава. Това е много сложен процес и хората трудно го разбират. Но властта на САЩ е ограничена – важното е, че направихме всичко възможно според американските закони, за да спрем корумпирани и престъпни действия. Останалото трябва да се свърши от България. Какъвто и да е контролът на САЩ над тези лица и активите им, ние сторихме възможното, наказахме ги, но можем само толкова. Пеевски има активи по целия свят, а ние можем да действаме единствено срещу тези на американска територия. Можем да действаме срещу компаниите, за които имаме доказателства.

Но имайте също предвид, че това не е някакъв водещ приоритет за страната ни. Ние се борим да наказваме собствените си престъпници. Но доколкото България е демократична страна и съюзник на САЩ, тя трябва да предприеме последващи действия. И служебното ви правителство стори точно това, заявявайки, че ще сътрудничи по всякакъв начин.

Има и вторичен ефект – върху общественото мнение за санкционираните. В САЩ малцина знаят, че Пеевски е от лошите. Мисля, че всичко започна през 2018 г. – Министерството на финансите на САЩ активно започна да се занимава с него и съм сигурен, че не става дума само за проблеми със закона, а и защото медиите бяха основен бизнес за него. Знаем за пагубното му влияние и задушаващият ефект за независимите медии.

Разследван ли е Пеевски в САЩ?

– Нямам контакт с Министерството на финансите, но нормална практика е след обявяването на санкции то да продължи да действа срещу още компании и партньори на Пеевски. Активно разследва и Министерството на правосъдието (бел. ред. – прокуратурата в САЩ е част от министерството).

Убеден съм, че санкциите бяха наложени и защото Доналд Тръмп вече не е президент.

Администрацията на Джо Байдън е повече фокусирана върху Източна Европа, състоянието на демокрацията и върху борбата с корупцията. Не знам дали хората на Тръмп активно са пречели на разследването, но мисля, че в политически план на хората в Министерството на финансите беше ясно, че няма да успеят да наложат тези санкции преди той да напусне Белия дом.

Вие също участвате по някакъв начин в този процес и миналия август разпространихте доклад за България.

– Да, съгласно закона за чуждестранните агенти съм длъжен, когато изпратя някакъв доклад от името на клиента си до когото и да е, да го изпратя и в Министерството на правосъдието. Мисля, че десетина дни след това те го направиха публично състояние. Докладът е достъпен за всички. По принцип в нашия занаят не искаш всички да знаят това, което споделяш с конкретни хора с цел да въздействаш на мнението им. Но в конкретния случай всички трябва да знаят.

В България доста се говори за триъгълник Пеевски-Гешев-Борисов. Какво мислите за Бойко Борисов?

– Като представител на българските ми клиенти, основната ми цел е те да получат справедливост. Но ако мога да си позволя да цитирам починал човек, който вече не може да се защити – бившият посланик Джеймс Пардю, с когото се познавах от години и много ценях мнението му – той ми каза, че това не е достатъчно. Борисов трябва да бъде спрян, отстранен от власт и той и ГЕРБ трябва не бъдат допускани до властта години наред, за да се възстанови България от щетите, които Борисов нанесе на страната, на върховенството на правото и на демокрацията.

Доволен съм да чуя от хора тук, че с Борисов политически е свършено.

Не знаем какво предстои. От разговорите ми с политически лидери виждам, че са шокирани от последните действия на Слави Трифонов (бел.ред – разговаряхме с Харис малко след изненадващото обявяване на предложение за правителство начело с Николай Василев, оттеглено малко по-късно). Но важното е, че Борисов не е на власт, ГЕРБ трябва да бъде в опозиция.

Следващата стъпка е Борисов да бъде изправен пред съд. Българският народ трябва да си разчисти сметките с него заради това, за което лично той е отговорен, участието му в корупция. Политическото му движение трябва да бъде държано извън властта, за да се завърне България на правилния път, по който смятахме, че е поела.

В България обаче вълнението от санкциите по „Магнитски“ продължи десетина дни, медиите писаха и говориха, финансовото министерство състави „черен списък“ на фирми… Но прокуратурата каза, че ще иска от САЩ да види с доказателства разполагат срещу тези хора. Да, има щети за репутацията им, но като че ли нищо повече и поне в България не виждаме много поводи за празнуване. А и се твърди, че Пеевски предварително е знаел какво се задава и е продал активите си и е закрил много от фирмите?

– Доколкото ми е известно, Пеевски е имал само обща представа, че се задава нещо, но не и подробности какво ще бъде предприето по Закона „Магнитски“. Той е знаел, че е престъпник. И благодарение на своите „очи и уши“ е знаел, че американското правителство го разследва от 2018 г.

Той нае лобисти във Вашингтон – кантората „Барбър, Грифит и Роджърс“ (BGR Group), много голяма и влиятелна фирма. Знам много добри хора, за които те са работили, но такива кантори приемат пари от всякакви клиенти, а Пеевски плаща добре според стандартите на Вашингтон. Хейли Барбър е бивш (2004-2012 г.) губернатор на щата Мисисипи, голяма фигура в ръководството на Републиканската партия и фугира с национално влияние. Можеше да се очаква Певски да отиде при тях и смятам, че е получил много добро представяне на интересите му от тяхна страна.

Извади и късмет с администрацията на Тръмп, която си падаше по президента Владимир Путин и не беше особено критична към Русия. Това в голяма степен е и причината Борисов да се отървава толкова дълго с това, което вършеше. Защото нагласата на екипа на Тръмп беше в стила на „Правете, каквото трябва в НАТО, гласувайте с нас, а България си е ваша“. Надявам се, че с това е приключено.

Имаше и ефект от санкциите – видяхте как за броени дни падна популярността на ГЕРБ и това само по себе си е забележително. Но за по-видими резултати ще трябва да почакаме малко. Въпросът е, че първоначалните щети са нанесени от САЩ на тези хора и сега Вашингтон разширява и задълбочава разследването.

Не знам защо администрацията на Байдън реши първо да действа в България. Но ми се струва добър избор, времето да се действа беше подходящо заради политическия сезон в България.

Но в България изобщо не е сигурно, че ново правителство ще продължи започнатото от служебното. Появи се усещане за връщане на политиката в страната 20 години назад, за продължаваща подкрепа за Борисов сред избирателите, за реванш на „дълбоката държава“…

– Моето усещане е, че след като администрацията и финансовото министерство на САЩ стигнаха дотук, те няма да се спрат. Ако Борисов беше спечелил изборите, натискът щеше да се пренесе върху правителството и вероятно щеше да има охлаждане в българо-американските отношения. Въпреки, че Трифонов е пълна неизвестна, във Вашингтон си отдъхнаха, макар да се налага да следят внимателно случващото се. Но лично аз не виждам някакви ответни действия от Пеевски.

Разбирам усещането ви, че Трифонов връща България във времената на Симеон с предложението си за правителство. Първата ми мисъл, когато научих, беше „Защо България прави това? Нали вече веднъж пробваха?“ Бях разочарован.

Освен това след всичко, което Борисов стори на страната, имате нов лидер, който не действа демократично. Със сигурност спечели мандат да състави правителство, но при 25% от гласувалите, които реално са десетина процента от всички с право на глас, е напълно недемократично да претендираш самостоятелно да съставяш кабивет. Това е погрешно.

Като американец аз самият онемях от това, което американците направиха, избирайки Тръмп. Но вие трябва възстановите нормалната политика в България. Вижте как се обединиха в Израел срещу Нетаняху.

Напомни ми как в началото на 90-те години държавният секретар Джемс Бейкър се срещна с 15-ината партии от СДС и им каза да не забравят кой е политическият им враг и кои са приятелите им. СДС не се разпадна и спечели следващите избори. Трябват ви нормални партии – поне 3-4 европейски партии. „Да България“ ми изглежда нормална партия. социалистите трябва да продължат да еволюират, защото са една посткомунистическа партия, поради което съм доволен от намаляващата ѝ популярност сред избирателите.

Дали Вашингтон би дръзнал да санкционира българи на изборна позиция?

– Въпросът не е в това. САЩ биха използвали различни инструменти за натиск, за да бъде отстранен Гешев. Почти сигурно администрацията няма да прибегне до такава крайна мярка. Не казвам, че по какъвто и да е начин се създава някакъв комфорт за него, защото имаме достатъчно силни инструменти. Санкционирането означава много, много силно извиване на ръце. А България е суверенна държава.

Първите санкционирани бяха частни лица, нанесли много щети на политическата система и медиите, но – ако се наложи – има и много други действия в тази посока.

Как „продавате“ случая на Бобокови в САЩ, защо тези хора са важни за американците?

– Знам, че българската система не е като американската, а и нашата не се е развивала безпроблемно и си има недостатъци. България измина дълъг път към свободен пазар, но има някои важни неща в случая.

Първото е, че Бобокови са жертви на престъпни действия от страна на държавата. Завземане на бизнеса им. И Васил Божков – без да искам да го защитавам по какъвто и да е начин – също е жертва на „превзетата държава“, която просто му открадна бизнеса. Бобокови предлагат качествени продукти, произвеждат смазочни масла, акумулатори… „Монбат“ е третият по големина производител на литиеви акумулатори в Европа и може да се разраства. В САЩ продават акумулатори на НАСА за космически всъдеходи.

А с бизнеса им се постъпи така, както комунистите постъпиха навремето с експроприирането на цялата държава уж „в името на народа“. С тази разлика, че сега го сториха шепа хора и ако им го бяха взели в полза на държавата, той поне на теория все още щеше да допринася за икономиката, да създава работни места… А те искат да го вземат лично за себе си и всичко да потъне в черна дупка. Същата история като в Русия, откакто там управлява Путин. Впрочем, още от времето на Андрей Луканов подобни неща се случваха и в България.

За обикновеният американец е направо невъобразимо как е възможно Гешев дори да не изпълни нужните процедури и да има доказателства срещу тях. Миню Стайков, който прекара 2 години в ареста, дори не бе разпитан. Те не си направиха труда за това, защото целта им е друга – да го накарат да се предаде. Същата цел като с асансьорния завод на Илия Златанов. Ако някой не отстъпи, правят всичко възможно да го притиснат. Класически пример за „превзета държава“.

За американците е известно, че такива неща прави мафията и то от векове. Но държавата да действа по този начин…

Известни са ни 15-ина случая в България, а колко ли са тези, за които не чуваме За хора, които са платили и продължават да плащат. Надявам се да е започнала раздяла с всичко това. Но ще има места, градове, села, където то ще продължава.

Представлявате ли интересите в САЩ и на други български граждани?

– Не, свързаха се с мен други хора, но после нищо не се случи. Вероятно са решили да се откупят. Или просто са се уплашили да търсят помощ от мен.

Споменахте Миню Стайков, какви са очакванията ви за него, как ще се развият нещата?

– Има известно раздвижване. Част от обвиненията срещу него са снети. Надявам се всичко да бъде оттеглено и той да получи обезщетение за щетите, нанесени от двете години в ареста, за пропуснатите ползи за бизнеса му. Но основното е, че са нарушени човешките му права и това трябва да бъде признато от съда. Ако е нужно – и от Европейския съд за правата на човека.

Известно ли ви е Васил Божков да има свои лобисти в САЩ?

– Възможно е да има правни съветници, но, доколкото знам, няма никой, който да върши за него работата, с която аз се занимавам. Вероятно би трябвало да си намери такъв представител (бел.ред. – това би трябвало да е видно от годишните отчети за лобистка дейност, каквито изисква законът FARA в САЩ). Известно ми е само представителство на интересите на Бобокови, Стайков и Пеевски.

Сътрудничите ли си с американското посолство в София?

– Да, но не тясно. Част поддържането на тази дистанция, предполагам, е умишлено. Защото говорим за много, много деликатна материя. Но имам приятелски отношения с посолството и ги информирам за всичко, което правя. Знаем, че те са привърженици на демокрацията, но и внимават действията им да не са намеса във вътрешните дела на суверенна държава.

Цялото интервю може да прочетете в сайта „Дневник