Уволнената шефка на БАИ с 0 лв. инвестиции за 5 месеца: Справих се отлично!

Уволнената шефка на БАИ с 0 лв. инвестиции за 5 месеца: Справих се отлично!

Десислава Трифонова, която в четвъртък се оплака колко грубо е била уволнена като шеф на Българската агенция по инвестиции (БАИ), днес призна в интервю за БТВ, че по време на краткото й управление, не са привлечени никакви чуждестранни инвестиции.

Все пак Трифонова настоява, че се е справила блестящо, тъй като агенцията не отговаряла само за инвестициите от чужбина, а и с местни бизнеси.

„Предишният ръководител какви големи инвестиции привлече“, контрира тя въпроса с въпрос. По думите й за 5 месеца, откакто е начело на БАИ, сертифицираните инвестиции са на стойност над 1 мрд. и 100 млн. лв. – резултати, които не са били постигани преди това.

Трифонова разказа, че е била назначена без конкурс на поста от икономическия министър в правителството на ГЕРБ Лъчезар Борисов, тъй като законът не изисквал състезание за тази позиция. С Борисов се познавали откакто работили заедно с екипа на вицепремиера Марияна Николова. „Свързаха ни различни теми, свързани с инвестиции“, не навлезе в конкретика Трифонова.

Тя настоя, че има 10-годишен опит в администрацията, включително в Държавен фонд „Земеделие“ и Министерския съвет. Завършила е право в СУ.

„Била съм началник във фонд „Земеделие“ по селската програма, където минават огромни парични потоци“, обясни тя опита си. „Бях буквално изгонена от агенцията. Стамен Янев (върнатият на поста директор) нахлу в кабинета ми, не ми остави време да си събера дори нещата и ми каза да изчезвам“, каза Трифонова и определи това като реваншизъм, тъй като е назначена от предишното правителство.

Според нея през последните години шефското място в БАИ е така проветриво, тъй като не се следва „принципът да се търсят инвеститори, а принципът „стани да седна“.

Въпреки че е убедена в правотата си, Трифонова заяви, че няма да атакува в съда уволнението си, тъй като е й е под достойнството да обяснява, „че трябва да бъда изпълнителен директор на агенцията“.

Министърът на икономиката Кирил Петков сложи на мястото на Трифонова доскорошния зам.-министър на икономиката Стамен Янев. Той всъщност се връща на стария си пост, който заемаше преди да стане зам.-министър. Петков мотивира решението по следния начин: „В момента е много важно максимално голям опит да се влее обратно в агенцията така, че да се опитаме да привлечем свеж капитал, колкото можем по най-ефективния начин. Опитваме се да имаме истински успехи“.

Имущество

В декларацията, която Десислава Трифонова е подала пред КПКОНПИ при встъпването си в длъжност, е посочила, че притежава апартамент от 52 кв.м. и паркомясто в София. Жилището е купено през 2008 г. за 92 657 лв., а паркомястото – през 2013 г. Тя има и половината от къща в Кнежа, както и дворно място с навес там.

Трифонова е декларирала още „Нисан Джук“, купен за 42 846 лв. през 2017 г., както и влог от 24 463 лв.

Рода

Десислава Трифонова е дъщеря на емблематична фигура от съдебната система – Цветанчо Трифонов – най-дългогодишният председател на съд. Той се пенсионира в началото на тази година, след като 30 години работи в съда единствено като шеф – бил председател на Районния съд в Кнежа 19 години – от 1991 г. до 2010 г. А от 2010 г. до 2020 г. е шеф на съда в Козлодуй. След като му изтече мандатът, беше определен за и.д. и бе такъв до пенсионирането си. В биографията му е записано, че е работил като подземен шлосер и елмонтьор.


Публикувана

в

Тема: