В Родопите е страшно: Буйната Арда погълна цял мост и блокира пет села, а Дяволският мост… ВИДЕО

В Родопите е страшно: Буйната Арда погълна цял мост и блокира пет села а Дяволският мост... ВИДЕО

Пет села и приходящите махали към тях са изолирани, след като Арда отнесе авариен бетонен мост в района на Китница. Мостът е построен през 2005-2006 година със средства, отпуснати от Комисията за бедствия и аварии, пише 24rodopi.com.

Пътуването за жителите от микрорайона към главния път Ардино-Кърджали ще е възможно след като спадне нивото на реката. Тогава ще могат да ползват потопяемото мостово съоръжение.

„Бистроглед и районът на Дяволския мост са най-засегнати. Мостът край Китница не е издържал на напора на водата и е отнесен. Такава вълна не помня в живота си, а съм на половин век. Водата идва от средните Родопи, в Горна Арда се вливат десетки малки реки и дерета“, коментира кметът на община Ардино Изет Шабан.

На много места в общината има активирали се свлачища и паднали скални късове на пътното платно. „Цялата налична техника на Община Ардино работи на терен. Разчистваме навсякъде, където това е възможно към настоящия момент“, увери кметът на Ардино.

Щети има в подстъпите към Дяволския мост – отнесено е асфалтовото покритие на пътя. Влачен надолу по реката е и контейнерът за отпадъци.

„Жертва“ на пороя станаха системата за видеонаблюдение на историческия обект и навесът за туристи.

Няма го вече импровизираният „офис“ на отговорника за информационното обслужване на посетителите.

Паднала скална маса затвори за часове пътя Ардино-Дяволския мост.