Ваксинирани срещу преболедували – кой е с по-силен имунитет?

Ваксинирани срещу преболедували - кой е с по-силен имунитет?

Сред лекарското съсловие трудно ще откриете антиваксъри. Когато обаче ваксинирането „на всяка цена“ влиза в противоречие с основното правило „преди всичко не вреди“, картината се променя.

В момента светът отново заговори за надвиснала нова вълна от Covid-19, припомнят се апокалиптичните епизоди от миналата година, в същото време защитата на ваксинираните се пропуква. Информацията, която достига до нас е противоречива, често свързана с финансови интереси, затова и опитите за въвеждане на задължителна имунизация срещат силен отпор в Европа.

Възниква и въпросът – нужно ли е изкуствено стимулиране на имунитета при преболедувалите и дали то е безобидно? Потърсихме отговорите в Ковид отделението на УМБАЛСМ „Пирогов“, където лекарите първи се сблъскаха с вируса.

„Преболедуването от дадена инфекция, в случая коронавирусната е своего рода ваксина, получена по естествен път – отбелязва доц. Петър Атанасов, началник на клиниката по Вътрешни болести.

Една голяма част от вирусите генерират траен и понякога доживотен имунитет – т.нар. природна ваксина. Дете, преболедувало варицела, в 99% носи ефективен имунитет. Какъв е смисълът да го ваксинираш? Там вече има завършена имунизация. Все едно да гасиш пожар с бензин. Изкуственото внасяне на допълнителен антиген може да доведе до хиперимунна, автоимунна реакция, до заболяване, което да застраши не само здравето на човека, но не дай Боже и живота му. Затова в тези ситуации трябва да се подхожда много разумно и прагматично.“

При 99% от пациентите на Пирогов, преболедували Covid-19 преди година, се наблюдава трайно покачване на имунитета. Едва при трима души, от 600, има спад на антителата, като все още не са достигнали критично ниски стойности.  Това се съобщава и в множество публикации на клиницисти по света, през чиито ръце са преминали пациенти със заболяването.

„Един преболедувал носи целия клас антитела от типа„anti– SARS – Cov2”, докато отделните ваксини генерират конкретен клас IgG – пояснява доц. Атанасов. – Образно казано, това са специалните части за бързо реагиране – „подводничари“, „парашутисти“, … „вътрешни войски” да ги наречем.Не е доказано, че настоящите ваксини, предизвикват „продукция” на IgA – т.нар. „граничари“, които да възпрепятстват „нападащия” вирус още на входната врата (границите), т.е. лигавиците – очи, носоглътка, черва и да му попречат да достигне в кръвта.

Този, който се е сблъскал с вируса има много по-подготвена и ефективна армия (т.е. цялата армия) в сравнение с всеки ваксиниран, който след определено време трябва отново да се реимунизира и практиката го показва. Не мога да си обясня защо се разпалва тази психоза „ваксинация на всяка цена“. Да не говорим за ваксинирането с две различни ваксини – векторна и РНК – това противоречи на здравия разум. Защо трябва да се спекулира с науката? А по отношение на преболедувалите е абсолютна дискриминация.“

Що се отнася до повторното заразяване, трябва да се уточни колко са пациентите, на фона на останалите преболедували.

Струва ли си заради две-три изключения, да се налага поголовно ваксиниране и на хората с траен имунитет? – Отговорът на много лекари е „не“. Въпреки това здравните сертификати са само за ваксинирани и „доказано преболедували“. А останалите, които не са регистрирани и имат антитела? Нали именно на базата на антителата може да се установи кой какъв имунитет има и дали е опасен за околните. Въпреки предупрежденията на специалистите, сертификатите създадоха илюзорното усещане за недосегаемост – и броят на новозаразените отново расте:

„Искрено се надявам да няма вълна в истинския смисъл и да се справим с предстоящия епидемичния пик, без да ни претоварва като предишното цунами – казва лекарят. – За момента не мога да стъпя на стабилна база данни, за да дам точен отговор колко българи нямат антитела. Споменава се за популация около 2 млн. души. Между тях може да има голяма част такива, които са се сблъсквали с вируса и са преболедували в лека или безсимптомна форма, такива хора ще имат имунитет, който да ги предпази. Дай Боже да няма нова вълна! Имаме вече два сериозни урока и трябва да сме подготвени.“

Източник: БНР